Тайните на йенското стъкло

Снимка: pixabay.com

Термоустойчивите стъклени съдове са любим съд за приготовление на всякакви храни за много домакини. Те са лесни за почистване, надеждни и практични.

Йенското стъкло произлиза от град Йена (централната част на Германия) и по-конкретно от оптико-механичното немско предприятие "Карл Цайс" и свързаните с него по-малки заводи. Тук за първи път стъклото се закалява така, че да стане устойчиво на висока температура.

Разбира се веднага след откритието започва и приложението му в различни сфери на науката и бита. В кулинарията йенското стъкло влиза под формата на термоустойчиви съдове за готвене.

Стъклото не отделя вредни вещества в храната. Това ви гарантира точно този вкус, който търсите. При нагряване то запазва устойчивост за разлика от някои метали, които отделят частици.

Стъклените съдове са практични, защото са лесни за почистване. Те не се надраскват, ако ползвате абразивна гъба или домакинско телче. Дори и да загорите храната, достатъчно е да накиснете съда с вода. След това измиването е бързо и лесно.

При употребата на йенски съдове трябва да внимавате да не пръсне студена вода върху тях, докато са горещи. Ако това се случи, атомите на стъклото се свиват прекалено бързо. В резултат съдът ще се счупи, тъй като структурата му се нарушава.

Друг плюс на йенското стъкло е, че може да наблюдавате целия процес на печене. Не е необходимо да отваряте фурната, да развивате фолио или да надигате капак. Това спестява много време, тъй като температурата остава постоянна.

Благодарение на прозрачността на стъклото, може да наблюдавате как храната се изменя под влияние на високата температура и да прекратите процеса точно тогава, когато е необходимо.

Готвейки в йенски съд с капак, ще запазите сочността на ястието. По време на печене водата остава в съда, тъй като стъклото не ѝ позволява да се изпари. Това е важно и удобно при приготвяне на ориз, крехки меса и зеленчуци.

Автор: Силвия Станчева   

Виж още

Прочети

Съвети за вкусна панировка

Прекрасна идилия между бира и мезе. За да направите обаче впечатляваща и вкусна панировка, ето някол...

Прочети

Киноа: ползи за здравето

Може би най-впечатляващото в киноата е нейното голямо общо съдържание на полезни вещества. Тя може д...

Прочети

Мускат - най-старото бяло вино

Мускатът е разпространен по Средиземноморието от векове насам, познат в Древен Египет, Антична Гърци...

Прочети

Искаш да отслабнеш? Диетите и хапчетата не помагат – 12 идеи, които вършат работ...

Ако си като повечето хора, вероятно правиш опити да отслабнеш. Знам го, защото и аз опитвам. Ти и аз...

Прочети

Дафиновият лист и вълшебните му свойства

Дафиновите листа са ароматичните листа на няколко вида от семейство Лаврови (Lauraceae). Те се изпол...

Прочети

10 ценни съвета за добро здраве от баба Ванга

Ванга е един феномен, който може би никога няма да бъде обяснен или разбран. Историите за нея са без...