Тиквата - малко калории, много ползи

Снимка: pixabay.com / suju

Печени, варени, сложени като плънка в баницата - тиквата е вкусен и подходящ за всеки плод. Но оказва се, малко от нас знаят доколко и за какво точно тиквата е полезна. Предлагаме ви няколко причини, които може и да не знаете:

Дори да изядете с удоволствие цяла купа тиква, няма защо да чувствате талията си застрашена - едва ли сте изконсумирали повече от 30 калории, при това почти без мазнини. Затова тиквата може да е добър заместник на високо калоричните десерти - например когато се сервира топла и поръсена с канела. Разбира се, ако я сложите в баницата, ще увеличите многократно калориите, но дори и така те ще са по-малко отколкото в повечето десерти.

Замисляли ли сте се някога какво придава на тиквата този ярък оранжев цвят. Причината е в бета-каротина, на който тя е много богата. Бета-каротинът е антиоксидант, който се преобразува във витамин А щом попадне в тялото. Той подобрява работата на имунната система и помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. Поради съдържанието на същия витамин подобен цвят имат и морковите.

Тиквата е и богат източник на витамин С и калий, които предпазват от сърдечни заболявания и нормализират кръвното налягане.

Не само месната част на тиквата е полезна. Тиквеното семе също има свои специфични ползи. Изследвания показват, че те подобряват работата на отделителната система и намаляват проблемите с простатата, защото екстрактът от тиквено семе блокира производството на тестостерон - мъжкият хормон, който причинява увеличаването на простатата.

Източник: zdrave.bg

Виж още

Прочети

Защо е полезно да спим на лявата страна

За повечето хора сънят сигурно е едно от най-любимите им занимания. Но знаете ли, че вашата спяща по...

Прочети

Можем ли да отслабнем с шоколад?

Можем ли да отслабнем с шоколад? Ето какво казват специалистите:

Прочети

Храни, с които да "отпушим" лимфната система

Детoĸcиĸaциятa нa тялoтo e лecнa, cтигa дa знaeтe нaчини дa вĸлючитe и лимфнaтa cи cиcтeмa в тoзи пp...

Прочети

Любими български подправки: джоджен

Както магданозът и копърът, джодженът също е характерна подправка за българската кухня, като в някои...

Прочети

Диета според зодията

Омръзна ли ви да се борите с теглото си? Искате да свалите няколко килца бързо и лесно? Предлагаме в...

Прочети

Пъпеши – за болен стомах, бъбреци и простата

Пъпешът е свеж и приятен в летните горещини плод, но от незапомнени времена е известен и с лечебните...