Тиквата - малко калории, много ползи

Снимка: pixabay.com / suju

Печени, варени, сложени като плънка в баницата - тиквата е вкусен и подходящ за всеки плод. Но оказва се, малко от нас знаят доколко и за какво точно тиквата е полезна. Предлагаме ви няколко причини, които може и да не знаете:

Дори да изядете с удоволствие цяла купа тиква, няма защо да чувствате талията си застрашена - едва ли сте изконсумирали повече от 30 калории, при това почти без мазнини. Затова тиквата може да е добър заместник на високо калоричните десерти - например когато се сервира топла и поръсена с канела. Разбира се, ако я сложите в баницата, ще увеличите многократно калориите, но дори и така те ще са по-малко отколкото в повечето десерти.

Замисляли ли сте се някога какво придава на тиквата този ярък оранжев цвят. Причината е в бета-каротина, на който тя е много богата. Бета-каротинът е антиоксидант, който се преобразува във витамин А щом попадне в тялото. Той подобрява работата на имунната система и помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. Поради съдържанието на същия витамин подобен цвят имат и морковите.

Тиквата е и богат източник на витамин С и калий, които предпазват от сърдечни заболявания и нормализират кръвното налягане.

Не само месната част на тиквата е полезна. Тиквеното семе също има свои специфични ползи. Изследвания показват, че те подобряват работата на отделителната система и намаляват проблемите с простатата, защото екстрактът от тиквено семе блокира производството на тестостерон - мъжкият хормон, който причинява увеличаването на простатата.

Източник: zdrave.bg

Виж още

Прочети

10 града, в които сервират най-хубавото кафе в света

Toмас Джеферсън някога е казал, че кафето е любимата напитка на цивилизования свят. И не е бил...

Прочети

Кафето може да поправи щетите на черния дроб, причинени от алкохола

Ако си търсите причина за допълнителна чаша кафе сутрин, има добри новини. Кафето е евтино, повсемес...

Прочети

7 причини да ядeм повече смокини

1. Смокините помагат за изграждане на здрави кости. Те съдържат същественото изграждащо костите трио...

Прочети

Лечебните свойства на канелата

Канелата е известна от древни времена не само с вкусовите си качества и неповторим аромат, но също т...

Прочети

Вино от розмарин за по-добра памет

Чувствате се уморени, разсеяни, разконцентрирани? Пийте едно вино от розмарин за подобряване на паме...

Прочети

Защо трябва да ядем боров мед?

Каква всъщност е разликата между боров мед и борово сладко? Истинският боров мед е този, който пчели...