Трикове за вкусен омлет

Снимка: pixabay.com

Омлетът е типично френско ястие, приготвено от разбити яйца с мляко, запържени в тиган. Класическата рецепта изисква омлетът отвън да бъде ярко жълт, като отвътре трябва да остане леко течен и мек. Ето как да забъркате страхотен омлет:

Разбийте яйцата с подправки

В голяма купа изсипете яйцата, добавете сол, черен пипер и зелени подправки. Разбийте енергично, без да правите прекалено голяма пяна.

На едно яйце добавяйте една супена лъжица мляко

Може да заместите прясното мляко с вода. Разбивайки яйцата по този начин, ще се доближите до класическата рецепта и ще направите омлета си по-пухкав и лек.

Три яйца и тиган с диаметър 20 см

Това е идеалната пропорция в съотношението при приготвяне. Ако използвате тиган с прекалено широка повърхност рискувате омлетът да стане твърд и да загори. При прекалено малък тиган пък, ще остане суров и воднист.

Мазнината

Най-вкусен омлетът става с малко разтопено краве масло в тигана. За да не загори, може да добавите две, три капки олио или зехтин. Не загрявайте прекалено тигана. Ако мазнината започне да пуши, отстранете от котлона, изчакайте да изстине и започнете от начало.

Температурата на тигана

Загрейте тигана предварително, но не прекалено много. Ако е загрят повече от необходимото, долната част на омлета ще загори, а отгоре ще остане суров. Умерената температура е ключът към доброто и равномерно изпичане.

Незалепващо покритие

Французите са използвали чугунени тигани. Днес майсторите готвачи се спират на тигани с незалепващо покритие. Така по-лесно се сервира омлета в чиния, без да се разкъсвя неговата цялост.

Пригответе първо плънката

Когато първо направите плънката, бързо ще може да я изсипете върху готовия омлет, непосредствено преди сервиране. В противен случай, може да загорите яйцата.

Сервиране

Изсипете плънката по продължението на омлета в центъра, като разделите тигана на две. Може а пробвате и да разпределите плънката само в едната половина на омлета. Плънката се поставя непосредствено преди сервиране. С помощта на шпатула или с леко въртеливо движение на ръката приплъзнете омлета към чинията. След което загърнете така, че да получите равен полукръг.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Бадемово мляко – как и по колко

Бадемовото мляко всъщност няма нищо общо с класическата ни представа за мляко. Заради белезникавия ц...

Прочети

6 причини да ядем риба по-често

Като че ли в България рибата не е сред основните блюда, присъстващи в нашето меню. Въпреки това яден...

Прочети

Петте най-важни навика за здравословен начин на живот

Здравословният начин на живот е цел на все повече хора. Здравословното хранене, спортът, еко и био п...

Прочети

Страдате ли от недостиг на витамини и как да ги набавите?

Витамините са жизненоважни хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на организма....

Прочети

Минералната вода в България – къде, коя, какво лекува?

България е надарена с минерални води, които помагат при почти всички болести. Само от болежката зави...

Прочети

Взаимовръзката между емоциите и хроничните болки

На повечето от нас ни е много трудно да се вслушаме в нашето сърце или да следваме поривите на нашат...