Трикове за вкусни пържени филийки

Снимка: pixabay.com

Всъщност пържените филийки са класика не само в българската, но и в много европейски, азиатски и американски кухни. Разбира се навсякъде имат своите особености и различни имена. Най-разпространеното е френски тост или цигански тост. Ето как да си направите вкусни пържени филийки:

Добавете мляко и захар

Може да ползвате пресен или сух хляб. За да направите филийките по-меки, разтворете малко захар 2-3 супени лъжици в прясно мляко. След това потопете всяка филийка за секунда в него и после преминете към разбитото яйце и пърженето. Гарнирайте с пудра захар, плодове, масло или сметана.

Канела и ванилия за по-богат вкус

Към разбитите яйца може да добавите ванилия, канела или по малко и от двете за по-силен и сладникав аромат. Това ще обогати вкуса на филийката и ще я съчетае чудесно с плодове.

Заменете олиото с кокосово масло

В този вариант филийките излизат малко по-скъпи, но пък свежия тропически аромат ще изпълни кухнята ви на закуска. Признаваме, пържените филийки не са включени в здравословното и питателно меню, но пък са свежа награда за постигнатите резултати във фитнеса.

Направете филийките на фурна

Разбийте яйца с две три лъжици заквасена сметана. Загрейте добре фурната. Намаслете и набрашнете тавичка. Потопете филийките в сместа и подредете в тавичката. Бързо пъхнете във фурната и намалете градусите до 180 - 200. Печете около 5 до 10 минути, докато получите златист загар от всяка страна.

Оцедете на кухненска хартия

За да не бъдат филийките ви плувнали в мазнина, оцедете ги веднага след изваждане от тигана върху дебел пласт кухненска хартия. Не търкайте и не попивайте, за да не се разкъса хартията и да останат неприятни власинки.

Краве масло след пържене

Извадете готовата филийка и я намажете с краве масло. Подобно на палачинките ще стане доста по-интересна и приятна на вкус. Този вид филийка мое да гарнирате със сладки и солени добавки. Као соени най-често се препоръчва традиционното бяло краве сирене, моцарела, козе, овче сирене или сос сирена с чедър.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

С дъх на планина – чубрица

Чубрицата е една от най-обичаните български подправки. Подобно на мащерката и тя е от семейство Усто...

Прочети

Защо трябва да ядем масло

Maркетинговата бомбардировка, която стартира през последните няколко десетилетия, демонизира наситен...

Прочети

С дъх на планина – розмарин

Продължаваме серията за лечебните свойства на растенията използване като билки и подправки. Днес ще...

Прочети

Кебапчето – символ на вечната Балканска кръчма

Какво му трябва на човек? Ракийка, шопска салата и две сочни кебапчета… И музиката да свири!&...

Прочети

Здравословните ползи от оцетните бани

Има много видове бани, които могат да се използват за детоксикация и релаксация, но никоя не е от та...

Прочети

Безценни хитринки в готвенето

Не всеки може да бъде майстор готвач, но всеки може да се научи да готви вкусно и полезно. Тези съве...