Вкусният хумус и ползите от него

Хумус. Снимка: pixabay.com

Думата "хумус" на иврит и на арабски означава закуска или просто нахут. На изключителна популярност прословутата нахутена паста се радва в Близкия изток, особено в Израел, Йордания, Ливан, Сирия, Турция и Кипър.

Хумусът се приготвя от сварен нахут, който се пюрира ръчно или с помощта на блендер, след което се добавя зехтин, лимонов сок и таханова паста. За вкус се слагат подправки по избор (например чесън, магданоз, сол, лук, кимион, чили, кедрови ядки, червени чушки, какао).

Този пастет се яде като закуска, намазан върху хляб, но също така прекрасно хармонира и с месни и зеленчукови блюда. В много източноевропейски ресторанти почти задължително ще ви предложат салата или задушено месо, гарнирани с паста от хумус. Подходяща добавка е и към картофи, пържоли, гъби или чипс.

Ползата от хумуса се обуславя от уникалната комбинация в състава му:

Ненаситени мастни киселини - премахват холестерола, понижават кръвното налягане, спомагат за загубата на тегло;

Б витамини (B1, B4, B5) - стабилизират нивата на кръвната захар, генетичните процеси в клетките, подобряват функционирането на мозъка, влияят положително върху сърдечно-съдовата и ендокринната система;

Фолиева киселина - от съществено значение за синтеза на протеините, работата на костния мозък, поддържа имунната система, помага да се абсорбират витамини;

Растителни влакна;

Микроелементи (желязо, манган, молибден);

Есенциална аминокиселина - триптофан, която участва в синтеза на хормона на щастието - серотонин.

Няма никакъв холестерол.

Хумусът е много питателен и изключително здравословен. Особено актуален е във вегетарианско меню, тъй като той съдържа много растителни протеини и желязо, които помагат за поддържане на необходимия баланс на тялото.

Опасностите от употребата на хумус се състоят в това, че в големи количества той е искрен противник на стройните фигури - колкото е вкусен, толкова е и калоричен. За тези, които са на диета, подходящ вариант е приготвянето му без тахан. Високото съдържание на фибри бързо дава усещане за ситост, затова внимавайте с преяждането.

Автор: Камелия Римпапова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Тайните на ориза – императорски черен ориз

Ползите от черния ориз са много. Той подобрява кръвообращението, стимулира работата на надбъбречната...

Прочети

Как да се храним според знака на Луната - въздушни знаци

Знаците от въздушния тригон – Близнаци, Везни и Водолей – отговарят за правилното функци...

Прочети

Смути или фреш – за и против

Положителното действие от прясно изцедените сокове напоследък като че ли бива изместено от новата те...

Прочети

С дъх на планина – салвия

Салвията е вечнозелен храст с типични листа със сив до лилав оттенък. Популярна е и под името градин...

Прочети

Мързеливи съвети за нискокалорична вечеря

Говори се, че изисква много повече време, за да приготвиш здравословно ястие, но това определено не...

Прочети

Какво никога да не топлим в микровълновата?

Микровълновата ни спестява много време и миене на съдове за готвене. Претоплянето на храната в нея с...