Всяка диета ще работи, ако следвате тези 10 правила

Снимка: pixabay.com / Gellinger

Когато става въпрос за диета, има толкова много въпросителни – какво да изберем, какво да премахнем, какви упражнения да правим. Често четем или чуваме противоречиви мнения от знаменити диетолози, което допълнително ни обърква и не знаем откъде да започнем и какъв режим да следваме.

От Marie Claire се допитват до няколко експерти по храненето, които дават своите препоръки за това как да се храним и какво да търсим във всяка диета.

Бъдете в мир със себе си

Добрата диета е тази, при която отслабвате по 0.5 до 2 кг на седмица. Ако сваляте по-бързо, ще започнете да губите мускули.

Отрежете захарта, не мазнините

Най-новите изследвания показват, че трябва да спрете захарта, а не мазнините, ако искате да отслабнете. Причината е, че тялото съхранява излишната захар, намираща се в нишестени въглехидрати, като макаронени изделия и хляб – като мазнини. Добри мазнини ви засищат и са от значение за доброто здраве.

Закуската е приоритет

Качествената закуска е важно значение за останалата част от деня. Това означава да включите протеин, добри мазнини и здравословни въглехидрати. Опитайте яйцата с хляб без брашно или овесени ядки с плодове и семена.

Редовното хранене е важно

Всички успешни диети се обединяват около това, че трябва да се храните редовно и да планирате поне 5 хранения през деня.

Променете начина си на живот

Ако искате да отслабнете не търсете спасение в хапчета, сиропи или прахчета, които обещават резултати. Вместо това сменете начина си на живот и търсете истинска храна.

Съчетавайте протеин с въглехидрати

Ключът към дългосрочната загуба на тегло е поддържането на кръвната захар ниско. Ако ядете протеин с въглехидрати, това ще намали захарта. А това ще постигнете най-бързо ако добавите протеин към въглехидратите.

Балансирайте нутриентите

Правилното хранене предполага да включите всички хранителни групи. Една балансирана диета, която включва разнообразие от храни, е от съществено значение. Насърчаването на консумацията на една "магическа" храна или избягване на определени храни ще доведе до небалансиран режим.

Не бройте калории

Изчисляването на калориите е много остаряла концепция и е доказано, че е неефективен начин да отслабнете. Консумирането на нискомаслени и нискокалорични продукти ще ви накарат да ядете повече.

Бъдете активни

Наред с правилното хранене, не забравяйте и да се движите и да включите редовни тренировки.

Избягвайте преработените храни

Всички добри диети ще ви кажат да избягвате храна, произведена във фабрика. Това означава рафинирана, преработена храна. Понякога това дори не е храна, а коктейл от химикали. Затова преди да купите, си задайте въпроса дали можете да направите продукта в собствената си кухня.

Източник: Profit.bg

Виж още

Прочети

Храните, които стимулират мозъка

Ето няколко хранителни продукта, които могат да ви помогнат да се концентрирате, да подобрите паметт...

Прочети

Ползите от консумация на сладки картофи

Сладките картофи са едни от любимите ни през есенно зимния-сезон. От тях можем да приготвим вкусна с...

Прочети

С дъх на планина – магданоз

Още една от любимите подправки ще разкрие пред вас, не само кулинарните, но и лечебните си свойства...

Прочети

Любопитни факти за кафето

Кафето е най-употребяваната напитка в света след водата. Пият го 85% от населението на Земята и на в...

Прочети

8 от най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната

В днешния динамичен и изобилстващ от всичко свят е интересен въпросът за хранителните дефицити у хор...

Прочети

Нуждаем ли се от консумацията на животински продукти?

Въпросът е толкова стар и класически, че напомня онзи за яйцето и кокошката. И днес мненията продълж...