Защо да ядем кисело мляко

Снимка: pixabay.com

Любимо и типично българско, киселото мляко е част от всяка трапеза. То е изключително полезно. Ето защо да го похапваме с всеки ден:

Намалява риска от кариеси

Редовната консумация на кисело мляко поддържа зъбите здрави, като предпазва от появата на кариеси вследствие на консумацията на кисели храни, сладко и др. Допълнителен бонус е, че млечната киселина има избелващ ефект върху зъбите.

Действа като пробиотик

Ако се разболеете и личният ви лекар предпише антибиотично лечение, задължително ще го комбинира с пробиотици. Това се прави, за да се намали риска от появата на гъбични инфекции, стомашен дискомфорт и алергии. Киселото мляко има същия ефект.

Неслучайно се препоръчва антибиотиците при децата да се разтварят в супена лъжица кисело мляко. В допълнение повишава устойчивостта на клетките, които се борят с инфекциите, така че повишава и подобрява работата на имунната система.

За отслабване

Киселото мляко засища, без да натоварва работата на стомаха. То е изключително добро решение като здравословно междинно хранене или при различни по-сериозни диети. Ако сте решили да спрете да се храните вечер след 19:00 примерно, а все пак огладнеете много, чаша айрян ще ви помогне да се справите с изкушението.

За здраве

Киселото мляко съдържа белтъчини, полезни въглехидрати, калций, ценни витамини и минерали. То намалява риска от остеопороза при възрастните и помага за укрепването на костите при децата.

Препоръчва се преди и след спортна тренировка за възстановяване на електролитния баланс в организма. В допълнение помага за изграждането на мускулните влакна.

Киселото мляко понижава холестерола, нормализира кръвното налягане. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и действа укрепващо.

Съчетайте го със свежи плодове, зеленчуци, като дресинг към салата, направете си млечен сос, подходящ като добавка за различни ястия или просто го консумирайте натурално. На който и вариант да се спрете, киселото мляко остава неизменна част от здравословното хранене.

Автор: Силвия Станчева     

Виж още

Прочети

Най-добрите храни против стрес

Когато са подложени на стрес, първата реакция на много хора е да посегнат към любимата си храна. За...

Прочети

Полезните свойства на различните видове мед

Всички знаем, че пчелните продукти са една от най-старите и най-полезните храни на света, тъй като с...

Прочети

17 храни, потискащи апетита

Апетитът е желанието да се консумира храна, но това желание не винаги е свързано с глад. Той отговар...

Прочети

Моцарела - божественото италианско сирене

След като ви представихме интересни факти за пармезана, сега ще се спрем на друго вкусно италианско...

Прочети

Билковите рецепти на Мария Требен, с които лечителката изцери хиляди хора по све...

Aвcтpийĸaтa Mapия Tpeбeн (1907 – 1991) e извecтнa пpиpoднa лeчитeлĸa, ĸoятo e пoмoгнaлa cъc cв...

Прочети

Коя билка е по-мощна от лимона и джинджифила при настинка?

Риган и по-точно чаят, приготвен от листата му, е изключително полезен. Той е незаменим при настинка...