Защо е добре да заменим сладкишите с плодове?

Снимка: pixabay.com

Сладкишите са страст. Те са наслада за сетивата. И голяма вреда за организъма. Но този факт често се пренебрегва. Е, разбира се, за тялото това няма значение. То така или иначе функционира, независимо от желанието на човек да затвори очите си пред фактите.

Ако сте решили да ограничите консумацията на сладки неща до 3-4 пъти седмично, трябва да сте наясно, че не само в тях се съдържа захар. А още и в кетчупа, салатения дресинг, някои видове сирена, колата, сиропите, соковете, фаст фууд храните, здравословните бисквитки за закуска, корнфлейкса, консервираните храни. Освен това захар, която не е добавена, се съдържа в ориза, някои зърнени култури, бялото брашно, меда, плодовете и зеленчуците.

Това, което трябва да се уточни е, че Световната здравна организация препоръчва дневният прием на захар да е не повче от 6 чаени лъжички или 25 грама на ден. За сравнение - в 500 мл. кола се съдържат около 10 чаени лъжички.

Повечето хора са насно, че когато приемат храни, съдържащи рафинирана захар, вредят на организма си. Те знаят, че тя покачва нивото на кръвната захар в организма, а това води до редица заболявания, в т.ч. сърдечно-съдови и диабет.

Много хора осъзнават вредите, които рафинирата захар нанася на тялото им. Затова се насочват към един друг продукт, смятайки го за по-безвреден, тъй като се добавя в храните за диабетици.

Това е високо-фруктозният царевичен сироп, който се използва като подсладител и консервант. Той не изисква инсулин, за да се разгради, затова е подходящ за диабетици. Но това, което хората не знаят е, че фруктозата в големи количества е също толкова вредна и опасна, колкото и глюкозата. Той е в пъти по-сладък от рафинираната захар и е значително евтин продукт.Затова се добавя към много пакетирани храни.

Но фруктозата се преработва единствено в черния дроб. Когато количеството фруктоза е нормално за организма, тя се преработва до гликоген и се складира в него и мускулите. Но когато е твърде голямо, една част се преобразува до гликоген, а всичко останало – до мазнини, които повишават нивото на триглециридите и холестерола, а това от своя страна води до сърдечно-съдови заболявания, но и до диабет. Освен това захарта е напълно киселинна, а както вече е установено – киселинната среда е предпоставка за развитието на ракови клетки.

Но има нещо, което е достатъчно полезно и може да набави на организма достатъчно захар. Това са плодовете. Те съдържат фруктоза, но са създадени от природата. А в природата всичко е изчислено до съвършенство. Докато преработените храни нямат практическа полза за тялото ви, то в плодовете се съдържат витамини, минерали и други ценни съставки.

Природните продукти няма как да ви навредят с твърде много фруктоза, защото количеството й е в пъти по-малко от това на изкуствено създадените продукти, от една страна. От друга страна, придодата създава баланс. Има фруктоза, но има и фибри, които пречат на организма да я усвои бързо и не се налага значително да се покачва нивото на инсулин. Те се усвояват бавно.

Така че, ако сте от хората, на които им е трудно да си представят деня си без доза сладост – сезонните плодове са един чудесен и полезен заместител на всички опаковани сладкиши.

Нели Средкова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Какво трябва да знаем за някои по-непопулярни видове уиски

Scotch, Irish, Tennessee и Bourbon са най-разпространените и утвърдени видове уиски в световен мащаб...

Прочети

Особености на мексиканската кухня

Мексиканската кухня е все още една идея по-екзотична за нашите географски ширини. Въпреки това, все...

Прочети

Храните, които стимулират мозъка

Ето няколко хранителни продукта, които могат да ви помогнат да се концентрирате, да подобрите паметт...

Прочети

Колко вода трябва да пием на ден според теглото си?

Клетките в човешкото тяло са изградени от 70-75% вода, като процентът варира в зависимост от пола, в...

Прочети

Лечебните сили на дърветата

Съвременният човек все повече губи връзката си с Природата, особено градските хора. А майката Земя н...

Прочети

Защо да обичаме зехтин

Отразяваме днешния празник разглеждайки по-отблизо защо наистина трябва да обичаме зехтин. Всъщност...