Защо е важно да ядем жълтъка на яйцето?

Снимка: pixabay.com

Всички знаем колко съблазнителен е белтъчният омлет, докато всъщност не го опитаме. Имаме добри новини за вас – сертифицираният health coach, с диплома в хранителната терапия Джени Сансуси, ни дава няколко причини, заради които да уважаваме и ценим жълтъка.

1. Жълтъкът е пълен с хранителни вещества

Жълтъците съдържат антиоксиданти, витамин В12, витамин А, желязо, селен, биотин, фосфор, холин и различни други следи от хранителни вещества.

Холинът е много важен хранителен елемент за функционирането на мозъка, нервната система и е в подкрепа на детоксикацията в организма.

2. Повишеният лош холестерол и свързването му с болестите на сърцето е абсолютен мит по отношение на жълтъка

Учили са ни в продължение на години, че хранителния холестерол е вреден и трябва да се избягва, но истината е, че тялото ни се нуждае от холестерол за важни функции, като изграждане и функциониране на клетките.

Проучванията показват малка или никаква връзка между хранителния холестерол и по-високи нива на лошия холестерол в кръвта.

Черния дроб произвежда холестерол сам по себе си, така че ако имате повече холестерол в диетата си, черния дроб ще произвеждат по-малко холестерол, естествено.

3. Яйцата са една съвършена форма на протеин

Има причина яйцата да са супер популярни в света на фитнеса. Те са един страхотен източник на протеини, с всички незаменими аминокиселини.

И вегетарианците и месоядните могат да се възползват от предимствата на протеина, опакован в яйце.

4. Изяждането на цялото яйце подпомага храносмилането

Когато ядете само белтъка, тялото не го обработва като цялостна храна, т.е. може да развие глад "за нещо друго", защото се чуди къде е останалата част от храната.

Спестете това неудобство на организма си – изяжде цялото яйце!

5. Целите яйца са много по-вкусни

Наистина, признайте си – вкусът на яйчния белтък е скучен. Наслаждавайте се на вкуса на цялото яйце и внимавайте какви яйца купувате и консумирате.

За предпочитане е да са от свободно пасящи кокошки и никога от клетъчно отглеждани пилета и такива, които са хранени с антибиотици и ГМО.

Още полезни статии и вкусни рецепти може да видите на KitchenStoriesSofia.com.

Виж още

Прочети

Повече лимони за по-чиста и гладка кожа

Лимонът е един от цитрусовите плодове, който се употребява най-често през лятото. Той се използва за...

Прочети

Малките тайни на семената – чия

Чията безспорно е един от продуктите, за които все по-често се говори, когато стане дума за здравосл...

Прочети

Диета според възрастта

Към днешна дата според специалистите съществуват около 30 000 диети. Но за съжаление това разнообраз...

Прочети

Какво трябва да знаем за хубавото уиски

Понякога не е достатъчно само да седнеш в лъскав бар, на лъскаво сепаре и да отпиваш бавно от чашата...

Прочети

Люто до пълно изпотяване

Идват летните месеци и температурата навън се покачва, а ние ще ви запознаем с нещо, което още повеч...

Прочети

Пилинг с кафе за лице и тяло

За да изглежда кожата й свежа, жената е готова да изпробва всевъзможни маски за лице, които може да...