Защо трябва да ядем боров мед?

Снимка: pixabay.com

Каква всъщност е разликата между боров мед и борово сладко? Истинският боров мед е този, който пчелите произвеждат от боровия прашец. Боровите дървета не отделят нектар, но от повърхността им пчелите събират мана, която преработват в пчелния продукт.

Боровото сладко е нещо различно - всеки може да го приготви вкъщи, като използва борови връхчета или зелени шишарки.

Боровият мед се отличава със своя наситен аромат и вкус на смола, а ползите от консумацията му са незаменими. Изключително важни са съдържащите се в него етерични масла, витамин С и смолисти вещества.

Помага при простуда, кашлица, гнойна ангина и други възпаления на дихателните пътища, както и подсилва имунната система, подобрява храносмилателната система и намалява киселиността на стомашния сок. Този вид мед има антисептично и обезболяващо действие и притежава противомикробни и антибактериални качества.

Не се замисляйте и профилактично взимайте една лъжица чист боров мед или го добавяйте към чая си или друга напитка.

Ваня Асенова за MyFood.bg

Виж още

Прочети

10 супер ползи от ягодите

Вече започва истинският ягодов сезон – този, в който можеш да си ги откъснеш сам от градината....

Прочети

Киселинен рефлукс – как да го потиснем с билки?

Дисбалансът на храносмилателните сокове в стомаха се проявява със симптоми на дразнене, лош дъх, гад...

Прочети

Трюфелът – кулинарният диамант

Трюфелът е скъпо удоволствие за вкусовите и сетивните рецептори. Струва колкото каратите на скъпоцен...

Прочети

Остеопороза?! Храни за профилактика и лечение

Ето съветите на специалистите за храни и напитки, които да консумираме, за да намалим риска от поява...

Прочети

Пет причини да хапваме повече тиква

Когато стане въпрос за тиква винаги се сещаме за Елин Пелиновия разказ "Печена тиква’". Именно...

Прочети

Антъни Бурдейн: Има ли нещо по-хубаво, което можеш да направиш за някого, от зак...

Най-скандалният готвач в Ню Йорк", "Лошото момче на кулинарния бранш", "Бунтарът без задръжки" - тов...