Защо трябва да ядем боров мед?

Снимка: pixabay.com

Каква всъщност е разликата между боров мед и борово сладко? Истинският боров мед е този, който пчелите произвеждат от боровия прашец. Боровите дървета не отделят нектар, но от повърхността им пчелите събират мана, която преработват в пчелния продукт.

Боровото сладко е нещо различно - всеки може да го приготви вкъщи, като използва борови връхчета или зелени шишарки.

Боровият мед се отличава със своя наситен аромат и вкус на смола, а ползите от консумацията му са незаменими. Изключително важни са съдържащите се в него етерични масла, витамин С и смолисти вещества.

Помага при простуда, кашлица, гнойна ангина и други възпаления на дихателните пътища, както и подсилва имунната система, подобрява храносмилателната система и намалява киселиността на стомашния сок. Този вид мед има антисептично и обезболяващо действие и притежава противомикробни и антибактериални качества.

Не се замисляйте и профилактично взимайте една лъжица чист боров мед или го добавяйте към чая си или друга напитка.

Ваня Асенова за MyFood.bg

Виж още

Прочети

Правила за хранене на Индра Деви, една от първите жени йоги, доживяла до 103 год...

Евгения Петерсон, известна в целия свят като Индра Деви, е една от първите жени, практикуващи йога,...

Прочети

7 храни, които съдържат повече калций от млечните продукти

Калцият е един от най-важните минерали за организма. Той играе роля в мускулната контракция, като пр...

Прочети

Бързото хранене като вреден навик

Независимо дали сме вегетарианци, ценители на средиземноморската диета, имаме непоносимост към глуте...

Прочети

Моцарела - божественото италианско сирене

След като ви представихме интересни факти за пармезана, сега ще се спрем на друго вкусно италианско...

Прочети

Два банана на ден в продължение на месец

Какво се случва с организма ни, ако ядем два банана на ден в продължение на един месец

Прочети

Бестселърът "Яжте мръсно!" от д-р Джош Акс

Д-р Джош Акс е световно уважаван специалист по функционална медицина, натуропатия и клинично хранене...