Защо трябва да ядем боров мед?

Снимка: pixabay.com

Каква всъщност е разликата между боров мед и борово сладко? Истинският боров мед е този, който пчелите произвеждат от боровия прашец. Боровите дървета не отделят нектар, но от повърхността им пчелите събират мана, която преработват в пчелния продукт.

Боровото сладко е нещо различно - всеки може да го приготви вкъщи, като използва борови връхчета или зелени шишарки.

Боровият мед се отличава със своя наситен аромат и вкус на смола, а ползите от консумацията му са незаменими. Изключително важни са съдържащите се в него етерични масла, витамин С и смолисти вещества.

Помага при простуда, кашлица, гнойна ангина и други възпаления на дихателните пътища, както и подсилва имунната система, подобрява храносмилателната система и намалява киселиността на стомашния сок. Този вид мед има антисептично и обезболяващо действие и притежава противомикробни и антибактериални качества.

Не се замисляйте и профилактично взимайте една лъжица чист боров мед или го добавяйте към чая си или друга напитка.

Ваня Асенова за MyFood.bg

Виж още

Прочети

Естествената хигиена на хранене или "вашата храна ще бъде вашето лекарство"

Корените на понятието "естествена хигиена" могат да се проследят още в древна Гърция чрез Хипократов...

Прочети

5 тайни за по-ефективна диета

Ако сте решили да се разделите с няколко килограма и сте се подложили на диета, има някои стъпки, ко...

Прочети

Защо да ядем ябълки

Ябълките са изключително полезни – ето защо:

Прочети

Диета? Не, благодаря!

Да мислиш за диета е все едно да мислиш за умиране. И двете думи имат един и същи корен (от англ. eз...

Прочети

Как да боядисаме яйцата с натурални бои

Естествените багрила, с помощта на които можем сами да боядисаме яйцата вкъщи, са познати на голяма...

Прочети

8 подправки, които лекуват

Списък от ценни билки за кулинарията и за човешкото здраве