Защо жените пълнеят различно от мъжете

Снимка: pixabay.com

И в делници, и в празници има моменти, в които не броим количества и калории, а се наслаждаваме на какви ли не специалитети. Но те ни се връщат "тъпкано" и при жените се изразяват в некрасиви натрупвания в областта на ханша, бедрата и талията, докато мъжете пускат коремче.

Това е така, защото в женското тяло има мускули, разположени напречно в зоната на стомаха, които са еластични, а и коремната стена е усилена допълнително заради уникалната й способност да забременява, а след това да се възвръща в предишното положение.

Само че тази еластичност намалява с течение на времето, а напречните мускули, разположени като колан, също отслабват следствие не само на раждане, но и на преяждане. Поглъщането на мазнини и калорични храни, лошо храносмилане и стрес влошават допълнително нещата.

Независимо дали има специален повод, с който да съобразявате линията си, е добре да помислите как да спрете безконтролното наддаване на килограми:

• На жените в активна възраст са достатъчни около 1000 калории – не забравяйте това, когато отваряте хладилника. Ако трябва, си залепете бележка с тази цифра на него.

• Не яжте винаги, когато се чудите какво да правите, а мислете дали и какво да похапнете – възможно е салатата да ви е достатъчна за обяд, а едно авокадо – за вечеря.

• Откажете се изцяло от храните, които съдържат захар! Колкото повече сладки неща ядем, толкова повече се усилва производството на инсулин. Той елиминира процента на захарта от погълнатата храна, така организмът изпитва нужда от още сладко, но в един момент тя вече не може да се преработва и се превръща в мазнина. Може да заместите храните, в които има захар, например млечния шоколад и тортичките, с портокали, мандарини и банани.

• Не яжте пържени и тестени храни – вместо тях наблягайте на гъби, риба и соеви продукти, които съдържат ценни протеини и микроелементи, полезни за женския организъм.

• Предпочитайте суровите зеленчуци и плодове – консумирайте ги поне веднъж дневно.

• Въздържайте се от алкохолни и газирани напитки – пийте обикновена вода, сокове и яжте овесени ядки за подобряване на храносмилането.

• За да изразходвате натрупаната енергия и да изгорите мазнините, се разхождайте минимум половин час на ден и имайте предвид, че разходката не замества гимнастиката.

Източник: missis.bg

Виж още

Прочети

Диета? Не, благодаря!

Да мислиш за диета е все едно да мислиш за умиране. И двете думи имат един и същи корен (от англ. eз...

Прочети

Д-р Пиер Дюкан: Шестте месеца, които могат да променят света

Роден съм практически едновременно с кризата на наднорменото тегло. Започнах да уча медицина в момен...

Прочети

Съвети за семейства на хора с брекети

Вие обичате и държите на този човек, след като живеете заедно или споделяте част или цялото си време...

Прочети

Домашна паста, която лекува кариеса, избелва зъбите и укрепва венците

На пазара има голямо разнообразие пасти и инструменти за почистване на зъби. Но дали наистина всичко...

Прочети

5 ефективни сока срещу запек

Запекът е често срещан проблем, който засяга много хора. За да нормализира своята храносмилателна си...

Прочети

Десетте най-вредни хранителни комбинации

Всички знаем, че съществуват полезни и вредни храни, но само малцина умеят да съчетават най-полезнит...