Жълт кантарион в зехтин - легендарната рецепта на Петър Дънов

Снимка: wikipedia.org/Fir0002

Рецептата на Петър Дънов:

Слагат се цветове от жълт кантарион в буркан или шише до гърлото. Заливат се със зехтин. Слага се марля на гърлото и стои на слънце за около 40 дни. Течността става кървавочервена на цвят.

Прецежда се и се сипва в тъмни шишенца с капачка. Може да стои в хладилника година. Ако се появи мухъл – просто го махнете. Маслото не е повредено.

Използва се противовъзпалителното му действие за мазане на рани, при изгорено, попарено с вряла вода, натъртване, навяхване, циреи, за разтривка при ишиас, ревматизъм, лумбаго, болки в гърба, спортни травми, алергии по кожата, херпес, ухапвания и др.

При нощно напикаване се разтрива с това масло основата на гръбначния стълб. При колики може да се разтрие коремчето на бебето.

Дънов препоръчва 50 г жълт кантарион да се накисне в 200 мл зехтин и да стои на слънце 20 дни. С полученото масло успешно се мажат рани.

Действа вълшебно при язва. Течността не само успокоява болката, но спомага и за заздравяването на язвата, за "полирането" на нейната повърхност, независимо дали се намира в стомаха или в дванадесетопръстника.

Мария Требен съветва, че за рани от изгорено жълтият кантарион се кисне в ленено масло. С маслото може да се лекуват и рани при животни.

Жълтият кантарион, наричан още Звъника, Hypericim perforatum e древна билка, която лекува много болести.

Наричат го още Христова кръв, заради червения цвят, който пускат стъблата му при рязане и киснене. Наподобява кръв.

Ценни са стъблата с листата и цвета. Бере се след 24 юни. Може да се използва както сурова, така и сушена. Тя съдържа гликозити, червен пигмент, хиперацин, флавоноиди, танин, смоли, етерично масло.

Улеснява зарастването на рани. Действа нервноуспокоително, противомикробно, пикочогонно, противоглистно. Използва се за вътрешно и външно лечение. От жълт кантарион се правят чай, тинктура и масло.

Много добре действат и седящи бани с тази билка, като цяла кофа стръкове жълт кантарион се залива с вода. Стои една нощ. На другия ден се кипва и се изсипва към водата за банята. Тя трае 20 мин.

Чай от жълт кантарион.

Най-разпространеното приложение на жълтия кантарион е под формата на чай. Най-традиционната рецепта за приготвянето на чай е като се попари една пълна чаена лъжичка билка с ¼ л. вода. Кисне малко.

Може да направите и по-концентриран чай като залеете 2 суп. л. от билката с половин литър вода. Ври 5 мин. Прецежда се и се пие по 100 мл. 15 мин. преди ядене 3-4 приема на ден.

Мария Требен препоръчва на младите момичета в годините на половото си развитие да изпиват по две чаши чай от жълт кантарион дневно, защото той подпомага развитието на женските органи и редовността на менструацията.

Чаят трябва да бъде захлупен, защото жълтият кантарион съдържа етерично масло.

В аптечната мрежа се продават и кутии с пакетирани торбички чай от билката.

Какво лекува жълтият кантарион.

Жълтият кантарион лекува депресия, потиснатост, мрачни мисли, безсъние, неврастения, страхова невроза, главоболие, хистерия, мигрена, тригеминусна невралгия, истерични пристъпи, смущения в говора, сомнамбулство, болно гърло, възпаление на носа, менингит, сенна хрема, бъбреци, рани, охлузена кожа, възпалено ухо, нощно напикаване, плеврит, пневмония, язва, колит, гастрит, киселини в стомаха, стомашни спазми, нервен стомах, жлъчка, подагра, артрит, акне, леки форми на туберкулоза, бяло течение, сърдечно-съдови смушения, диария, ревматизъм, изгаряне, натъртване, навяхване, циреи, като кръвоспиращо средство при хемороиди и обилна менструация, подувания на жлезите, лумбаго, ишиас, слънчеви изгаряния, колики на кърмачета, епилепсия, действа и профилактично при рак пише figurin.ws.

Източник: lekuvai.bg

Виж още

Прочети

Яденето на повече витамин С може да ви помогне да живеете по-дълго

Витамин C е може би най-известният и най-познат на широката публика, от всички витамини. Това, което...

Прочети

Само за 14 дни изчистих цялото си тяло от токсини само с 3 ореха на ден

Това е рецепта, в която на пръв поглед няма нищо странно. Да, изисква се малко повече време, за да с...

Прочети

8 подправки, които възбуждат

Те ухаят приятно, придават неповторим вкус на ястията, изпълват кухните и душите ни с екзотични аром...

Прочети

20 великолепни вица за ракията

Не си истински българин, ако в хладилника нямаш шише от марково уиски, пълно с домашна рак...

Прочети

С дъх на планина – естрагон

Естрагонът е интересна подправка, позната още от Древността. Използван е както от римляните, така и...

Прочети

Полезно: кое сирене с какво вино се пие

Ако имате гости, но нямате време да се развихрите в кухнята, винаги ще се представите добре, поднася...