Зимно изкушение – ряпа

Снимка: pixabay.com

Ряпата е вкусен зеленчук с изключително много полезни свойства, известна на човечеството още от Древността. Започнала е да се отглежда като ядливо кореноплодно преди около три хиляди години. 

Позната е била в Далечния изток – Китай и Япония, както и в Европа и Египет. На една от фреските в Боянската църква от ХIII век е изобразена именно ряпа. Култивирането ѝ през вековете е довело до създаването на голямо разнообразие от сортове и видове.

Ряпата съдържа ензими, минерални соли, витамини. Сто грама бяла ряпа дневно предоставя на организма 34% от необходимия дневен запас витамин С. Сокът от ряпа облекчава работата на стомаха и червата.   

Освен това ряпата подобрява работата на жлъчката. Може също да се използва и като ефективен лек за кашлица. Съставките ѝ облекчават кашлицата като имат бързо и ефективно откашлячно действие.

Прясната ряпа подобрява депресивните състояния, а редовната ѝ консумация тонизира и облекчава стреса като действа отлично върху нервните състояния. Същевременно ще се почувствате тонизирани и с повече апетит.

Важно е да подчертаем, че всички видове ряпа се приготвят за консумация само под формата на салати, настъргани и изцедени сокове или отвара. Ряпата не е подходяща за готвене, тъй като консистенцията ѝ се изменя и става пихтиеста с неприяен вкус и остър аромат.

Бялата ряпа помага на организма да изхвърли излишната вода, като същевременно подобрява работата на бъбреците и е богата на витамин А. Като добавим и високото съдържание на витамин С, е страхотно допълнение към зимните салати с цвекло и моркови.

Червената ряпа има подмладяващ ефект. Богата е на силиций, който се усвоява лесно от организма. Той подпомага укрепването на костите, съединителната тъкан и кръвоносните съдове. Също така съдържа още мед, цинк, калций и витамин А.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Вижте няколко супер ползи от динята

Динята има високо съдържание и на диетични фибри и калий. 

Прочети

Лечебните свойства на аронията и как да я приемаме

Аронията е храст с дребни черни плодове. На пръв поглед може да ви заприлича на касис или мечо грозд...

Прочети

Нека храната бъде вашето лекарство!

Имате ли усещането, че тялото ви се нуждае от друг тип хранене? Ядете ли твърде много рафинирани про...

Прочети

20 вица за бирата, с които винаги може да си кажете "Наздраве!"

Само 12 литра бира са достатъчни на възрастен човек за покриване на необходимата дневна доза калций....

Прочети

До Г-н Апетит

Уважаеми, Г-н Апетит, Пише Ви силно Разтревожената Майка, тъй като усещам, че нещо сте се отегчили о...

Прочети

С дъх на планина – розмарин

Продължаваме серията за лечебните свойства на растенията използване като билки и подправки. Днес ще...