Зимно изкушение – ряпа

Снимка: pixabay.com

Ряпата е вкусен зеленчук с изключително много полезни свойства, известна на човечеството още от Древността. Започнала е да се отглежда като ядливо кореноплодно преди около три хиляди години. 

Позната е била в Далечния изток – Китай и Япония, както и в Европа и Египет. На една от фреските в Боянската църква от ХIII век е изобразена именно ряпа. Култивирането ѝ през вековете е довело до създаването на голямо разнообразие от сортове и видове.

Ряпата съдържа ензими, минерални соли, витамини. Сто грама бяла ряпа дневно предоставя на организма 34% от необходимия дневен запас витамин С. Сокът от ряпа облекчава работата на стомаха и червата.   

Освен това ряпата подобрява работата на жлъчката. Може също да се използва и като ефективен лек за кашлица. Съставките ѝ облекчават кашлицата като имат бързо и ефективно откашлячно действие.

Прясната ряпа подобрява депресивните състояния, а редовната ѝ консумация тонизира и облекчава стреса като действа отлично върху нервните състояния. Същевременно ще се почувствате тонизирани и с повече апетит.

Важно е да подчертаем, че всички видове ряпа се приготвят за консумация само под формата на салати, настъргани и изцедени сокове или отвара. Ряпата не е подходяща за готвене, тъй като консистенцията ѝ се изменя и става пихтиеста с неприяен вкус и остър аромат.

Бялата ряпа помага на организма да изхвърли излишната вода, като същевременно подобрява работата на бъбреците и е богата на витамин А. Като добавим и високото съдържание на витамин С, е страхотно допълнение към зимните салати с цвекло и моркови.

Червената ряпа има подмладяващ ефект. Богата е на силиций, който се усвоява лесно от организма. Той подпомага укрепването на костите, съединителната тъкан и кръвоносните съдове. Също така съдържа още мед, цинк, калций и витамин А.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Защо се пристрастяваме към сладкото и как да се избавим от тази зависимост

Към сладки храни се пристрастяват неуверените в себе си хора, стресираните, които уталожват напрежен...

Прочети

С дъх на планина – шафран

Шафранът е изключително интересна подправка, позната още от Древността. Най-ранните сведения за упот...

Прочети

Хранене без целулит – 5 бързи съвета

Целулитът е явление както при слабите, така и при по-пълните дами. Значително по-рядко се среща при...

Прочети

Печена тиква за душата

Тиквата е изключително полезна. Богата е на витамини, минерали, регулира теглото, помага при безсъни...

Прочети

Най-популярните билки за отслабване

Събирането и използването на билки е известно от древността естествено средство за повечето заболява...

Прочети

С дъх на планина - копър

Освен неизменна подправка за таратор, копърът всъщност има широко приложение в кулинарията и страхот...