Агнешки бут на фурна под фолио

Снимка: pixabay.com / TJENA

Агнешкото под фолио винаги става вкусно, крехко и сочно. 

  1. Измийте добре агнешкия бут. С остър нож направете малки процепи в месото, които да са равномерно разпределени върху целия бут. Във всяка дупка сложете по една скилидка чесън. 

  2. В чаша сложете олиото, червения пипер и солта. Разбъркайте добре. С получената смес намажете целия бут от всички страни. 

  3. Сложете бута в тава. Изсипете на дъното на тавата 1 ч.ч. вода. Поръсете бута с розмарин. Покрийте с фолио.

  4. Първите 45 минути печете на 250 градуса. След това намалете на 180 градуса. Печете още около 2 часа. По време на печенето, ако е необходимо, добавете още малко вода. Ако имате време и търпение, може да печете агнешкото на още по-ниска температура за 3-4 часа - така то ще стане още по-вкусно, сочно и крехко.

  5. Когато агнешкото е готово, махнете фолиото. Печете още 15-20 минути, за да хване приятна коричка. 

  6. Поднесете с гарнитура от пресна салата и (или) печени зеленчуци и картофи. 

  7. Снимка: pixabay.com / TJENA

Виж още