Бабината супа топчета

Рецепта: KitchenStoriesSofia.com. Снимка: wikimedia.org/Biser Todorov-Biso

Всеки от нас помни уюта на бабиния дом и миризмата на прясно приготвена супа топчета. Нашата приготвяме с много любов към баба и благодарност за безбройните й кулинарни хитринки. Използваме прясно смляна кайма – никога готова от плик, застройваме с яйце от свободна кокошка и уютно си похапваме. Насладете й се и вие и звъннете на баба си, ще стоплите сърцето й.

  1. От каймата направете малки топчета.

  2. Във врящата вода (около 2 литра) добавете нарязаните на кубчета картоф, лук, морков, настърганите домати и чушката. Оставете да врят до полусваряване.

  3. Прибавете приготвените топчета. Оставете да врят заедно на средна степен още 15-20 минути. Добавете фидето (или ориз) и олиото.

  4. Застройката се приготвя като киселото мляко се разбърка добре с жълтъка, добавя се на тънка струйка малко бульон от супата, разбърква се добре и отново на тънка струйка, бавно тази смес се изсипва към топлата, но не вряща супа.

  5. За финал поръсете с пресен, ситно нарязан магданоз. Сервирайте топла.

Виж още