Бързо ястие с булгур и елда

Собствена снимка

Напоследък булгурът присъства често на трапезата ни, особено след като открих домашен от лимец. Различен е от този, който взимах от магазина, но пък баба ми след като го опита отсече: "Е това вече е булгур, другото само за кокошките става". Такъв бил вкусът от детството й! Голямото предимство на натрошените житни зърна е, че се приготвят много бързо и са подходящи за най-различни комбинации. В случая го смесих с елда и направих обяд за по-малко от 20 минути.

  1. Измих булгура добре, след което го залях с 2 ч.ч. вряла подсолена вода. Оставих го да поеме водата за около 10 минути, а през това време нарязах чушките, лука и маслините.

  2. След това разбърках булгура с елдата, която ми остана от предишно готвене. Добавих нарязаните чушки, лука и маслините и оставих да изстива, докато направя зелена салата.

  3. Когато сместа вече не беше толкова топла, добавих слънчогледа, чията, сока от лимона, соса от нар и зехтина.

  4. Оформих остров с чаша за кафе и поръсих с хранителна мая. 

  5. Сместа става подходяща и за оформяна на топчета, крокети, кюфтета и каквото друго ви харесва.

  6. Собствена снимка

  7. Комбинацията със зелена салата е много вкусна!
  8. Собствена снимка

Виж още