Домашна карловска луканка

wikipedia.org/Ikonact

Няма българин, който да не обича луканка. Ето една класическа рецепта за карловска луканка, която всеки лесно може да направи вкъщи.

  1. Смесете двата вида месо със сланината. За да получите хомогенна смес, сложете няколко супени лъжици вода. Омесете добре. Добавете подправките, като при тях трябва да спазвате следното златно правило - на всеки килограм месо се слага по 1 супена лъжица от солта, захарта, чубрицата и черния пипер. Само кимионът е на вкус, но с него не трябва да се прекалява. 

  2. Оставете сместа в хладилника или на студено място за една нощ. На следващия ден започнете да пълните червата с готовата смес, като отново спазвате следното златно правилно - на всеки 25 см усуквате червото. Завържете добре червото в двата края със здрав конец. Набучете червото с игла, за да изкарате въздуха, влязла по време на пълненето.

  3. Окачете суровата луканка на сухо и проветриво място. Сушенето и зреенето на луканката отнема от 20 до 30 дни. В процеса на сушене, луканката трябва да се пресова на всеки 2-3 дни, като това трябва да е по-често в началото, за да може да оформите характерната сплескана форма. Пресоването може да направите с точилка или стъклена бутилка. 

  4. Готовата луканка може да се запази за цяла година. Нашите баби и дядовци са я съхранявали по следния начин - всяко парче луканка са овивали в хартия, нареждали са ги в дървено сандъче, а отгоре са поръсвали със ситно пресята дървена пепел.  

Виж още