Домашна погача

Рецепта: Kulinaria.net. Снимка: Нина Тодорова

Нежна, пухкава и много вкусна погача подходяща за всеки повод – за погача за бебе, за кръщене, за сватба, за кумуване, както и за без повод.

  1. В купа смесваме и разбъркваме добре маята, киселото мляко, захарта и 3 с.л. от брашното, и оставяме да удвои обема си (да втаса добре).

  2. Върху плот поставяме брашното на кладенче, като върху него поръсваме солта (върху брашното).

  3. След това в кладенчето изсипваме шупнаталата (втасалата) мая и добавяме останалите продукти. Месим добре (при необходимост, изпържвайки с брашно), до плътна хомогенна смес и докато тестото спре да лепне.

  4. Полученото тесто правим на фитил и разделяме на няколко топки (брой по избор - 4-5), които размесваме с точилка и оформяме във форма по желание - в тавата, в която ще печем погачата. Оставяме я да втаса (около 30-40 минути).

  5. След това я намазваме с разбития жълтък, поръсваме с маковото семе и поставяме в предварително загрята на 180 градуса фурна.

  6. Рецепта: Kulinaria.net. Снимка: Нина Тодорова

  7. Печем около 40 минути - пробваме с клечка, ако при забождане не лепне, значи е готова.

Виж още