Домашни мекици

Снимка: Георги Цонев / MyFood.bg

Няма нищо по-вкусно от домашните мекици, връщащи ни в детството и в кухнята на баба. 

  1. Пресейте брашното, в което сте поставили солата и захарта. Направете кладенче в средата на купчината с брашно.

  2. Разбъркайте содата в киселото малко и ги изсипете в кладенчето.

  3. Омесете гладко тесто. Може да се наложи да ползвате още малко брашно.

  4. Оставете тестото да почива на по-топло място поне 30 минути - колкото по-дълго стои, толкова по-добре ще втаса. Най-добре омесете тестото предишната вечер. 

  5. С намазани ръце с олио оформете мекиците - според вашето желаните те може да бъдат по-малки или по-големи. 

  6. Пържите от двете страни в силно нагорещено олио. Олиото трябва да бъде в достатъчно голямо количество, че мекиците да плуват в него, да не залепват за дъното и да се изпържат пухкави. 

  7. Сервирате със сирене и шарена сол, пудра захар или любимото ви сладко, мармалад или конфитюр. Идеална компания на мекиците прави и айранът.

  8. Снимка: Георги Цонев / MyFood.bg

Виж още