Домашно песто с магданоз, босилек и орехи

Снимка: pixabay.com/Ekologiskt_Skafferi

Рецепта за песто, идеално пасващо на българския вкус.

  1. Вариант 1: сложете всички съставки в купата на кухненския робот и ги смелете на дребно до получаването на еднородна смес - каша.

  2. Вариант 2: в (мраморно или дървено) хаванче счукайте листата от магданоза и босилека. Прибавете орехите, чесъна и солта. След като получите гъста каша, добавете зехтина, като непрекъснато бъркате. На финала сложете и премезана. 

  3. Пролетно песто: магданозът може да замените с коприва.

  4. Още: по желание може да добавите и сока от половин лимон.

  5. Съхранение: изсипете пестото в стъклено бурканче и го сложете в хладилника. 

Виж още