Изкусителна испанска паеля

Снимка: pixabay.com/Timpo

Паеля (paella) е ястие с ориз, произлизащо от Валенсия, където го ядат особено в неделя и на празника Фаи. Името paella означава "тиган" на валенсиано (от латински patella). Но ястието е станало толкова популярно в испанския, че думата paellera сега се използва почти изключително за "тиган", а paella - за ястието. Има много разновидности паеля с различни съставки. Трите основни съставки на паелята са ориз, шафран и зехтин. Обикновено се гарнира със зеленчуци и месо или морски храни.

  1. Ако имате достатъчно голям тиган, който да побере цялото ястие – ползвайте него, ако не – някоя достатъчно голяма тава.

  2. В избрания от вас съд загрейте половината от зехтина. Запържете парченцата риба и скаридите старателно от всички страни, овкусете със сол и пипер и преместете в отделен съд, оставете ги настрана за момента.

  3. Долейте остатъка от зехтина. Запържете лука, чушките, доматите, чесъна и ориза. Разбъркайте хубаво и добавете бялото вино.

  4. Разтворете шафрана в горещия бульон. Когато оризът поеме виното, долейте ¼ от бульона с шафрана и грахта. Когато оризът поеме и тази течност, добавете постепенно още 2/4 от бульона.

  5. Накрая добавете мидите, който предварително са измити старателно и сварени във вода или в бяло вино. Варете ги докато се отворят. 

  6. Заедно с мидите добавете готовите скариди и филето от риба, както и последната ¼ от бульона. Овкусете със сол и черен пипер и покрийте (с фолио, ако готвите в тава или с подходящ капак, ако ползвате тиган). 

  7. Продължавайте да готвите и разбърквате докато оризът поеме цялата течност. Внимавайте да не преварите ориза.

  8. Сервирайте паеята украсена с лимон и й се насладете с чаша бяло вино, за да бъде магията пълна.

  9. Снимка: pixabay.com/Rryioutt

  10. Още вкусни рецепти може да откриете в KitchenStoriesSofia.com.

Виж още