Как да си направим домашно филе "Елена"

Рецепта: Kulinaria.net. Снимки: Nina Todorova Photography

Класическа рецепта за филе "Елена" -  универсално мезе, без което на трапезата винаги нещо ще липсва. 

  1. Обезципяваме филето и го поставяме в тенджера или друг съд. Покриваме го с морска сол и добавяме водата.

  2. Оставяме месото така за 24 часа, след което го изваждаме и поставяме в хладка вода за няколко часа, за да се обезсоли. (Може да сменим водата 1-2 пъти.)

  3. След това промушваме месото със здрав конец и го оставяме да отцеди за около един-два часа.

  4. В купа смесваме всички подправки и след като месото се отцеди, го обтриваме добре с подправките. Увиваме месото във фолио, като по желание може да го затиснем между две дъски за една нощ (това се прави, ако искаме филетата да станат по-сплескани).

  5. Отстраняваме фолиото и поставяме филето на проветриво и сигурно място (да няма досег от животни и насекоми), и така оставяме да се изсуши за около 10 дни.

  6. Разрязваме и сервираме.

Виж още