Как да си направим домашно филе "Елена"

Класическа рецепта за филе "Елена" - универсално мезе, без което на трапезата винаги нещо ще липсва.
-
Обезципяваме филето и го поставяме в тенджера или друг съд. Покриваме го с морска сол и добавяме водата.
-
Оставяме месото така за 24 часа, след което го изваждаме и поставяме в хладка вода за няколко часа, за да се обезсоли. (Може да сменим водата 1-2 пъти.)
-
След това промушваме месото със здрав конец и го оставяме да отцеди за около един-два часа.
-
В купа смесваме всички подправки и след като месото се отцеди, го обтриваме добре с подправките. Увиваме месото във фолио, като по желание може да го затиснем между две дъски за една нощ (това се прави, ако искаме филетата да станат по-сплескани).
-
Отстраняваме фолиото и поставяме филето на проветриво и сигурно място (да няма досег от животни и насекоми), и така оставяме да се изсуши за около 10 дни.
-
Разрязваме и сервираме.