Как да си направим пречистено и здравословно масло Гхи

Снимка: wikipedia.org/Rainer Zenz

Аюрведическата кухня преработва кравето масло, за да го направи по-здравословно. Маслото Гхи е 100% мазнина, която съдържа витамини Е и А, както и незаменимата линолеова киселина, която човешкото тяло не може да произведе. Нашите баби също за преработвали маслото по този начин, премахвайки цялата вода от него и правейки го с голяма трайност. Маслото Гхи не съдържа лактоза и е полезни за хора, които имат различни видове алергии. При стомашни проблеми може да се приема на гладно. Tова масло ускорява метаболизма, изчиства тъканите от шлаките, помага клетките да се храня пълноценно. Маслото Гхи има къса молекула, затова лесно може да влезе в клетката през мембраната и да изчисти от нея мастно-разтворимите токсини. С маслото Гхи може да се готви, тъй като то издържа на висока температура, или да се правят различни кремове и мехлеми. Но дори само да си го намажете на филия е достатъчно, защото е много вкусно. 

  1. Поставете маслото в подходящ съд и го оставете да се стопи на слаб огън.

  2. След като маслото се стопи напълно, увеличете температурата на котлона. Маслото трябва да заври - започва да бълбука. 

  3. От маслото започва да излиза пяна - вода и мръсотии, които постоянно трябва да махате внимателно.

  4. В зависимост от качеството на маслото, претопяването може да продължи от 30 до 60 минути. 

  5. Ще разберете, че сте готови, когато маслото стане напълно прозрачно. Ще забележите и нещо интересно - по дъното на съда ще се образуват малко бели топчета. Това е белтъкът на маслото и протеинът Казеин, които по-късно също ще бъдат премахнати при прецеждането.

  6. Много внимавайте да не прекалите с претопяването, защото маслото лесно може да прегори - да се образува кафява и загоряла утайки и бързо да промени цвета си.

  7. Махнете маслото от огъня и го прецедете през марля или пластмасова цедка в стъклен или порцеланов съд с капачка. Съдът трябва да е напълно сух.

  8. Оставете маслото да изстине, а след това го затворете с капачка и го сложете в хладилника, за да се втвърди. Може да съхранявате маслото в хладилника цели 2 години.

Виж още