Картофи на фурна с чедър и пармезан

Снимка: gimmesomeoven.com

Запечени картофи с вкусна заливка

  1. Разтопете маслото в голям тиган на средно висока температура. Добавете нарязания на тънко лук и гответе около 4-5 минути, като често разбърквате. Добавете и накълцаните скилидки чесън и гответе още 1-2 минути, като отново разбърквате.

  2. Към тях добавете брашното и разбърквайте непрекъснато в продължение на минута. Добавете и бульона и отново разбърквайте.

  3. Добавете млякото, солта, черния пипер и 1 чаена лъжичка мащерка, разбъркайте. Продължете с готвенето още няколко минути, докато сосът се сгъсти (не трябва да кипва). Премахнете от котлона и го оставете настрани.

  4. В това време загрейте фурната до 200°C. Нарежете картофите на кръгчета. Намажете леко с мазнина тава за печене, поставете половината от картофите в един равномерен слой и ги залейте с половината от топлата смес. Добавете 1 чаша настърган чедър и целия пармезан. Отгоре добавете останалите картофи, залейте с втората половина от сместа и покрийте с останалата част от настъргания чедър.

  5. Покрийте тавата с фолио и печете в продължение на 30 минути. След това махнете фолиото и продължете да печете около 20 минути. 

  6. Поръсете с останалата мащерка и сервирайте ястието топло. 

Виж още