Хляб с маслини

Снимка: pixabay.com / webandi

Много лесен и вкусен хляб, който се прави без месене. 

  1. В голяма купа комбинирайте водата и маята.

  2. Добавете 1 чаша брашно и солта. Разбъркайте с дървена лъжица до пълното разтваряне на брашното във водата. 

  3. Прибавете маслините и чесъна на прах. Маслините трябва да са добре отцедени от саламурата. Маслините може да сложите цели или нарязани на шайби. Ако желаете хлябът да е още по-ароматен, може да добавите 1 ч.л. сушена мащерка и розмарин. 

  4. Добавете и останалото брашно - чаша по чаша, като през цялото време бъркате с лъжицата.

  5. Покрийте купата с найлон и оставете тестото на топло място поне за 1 час, за да втаса. 

  6. Добавете 1 с.л. зехтин в чугунен тиган, който е с диаметър около 20 см. Намажете и страните на тигана.

  7. Оваляйте ръцете си в малко брашно и така вземете тестото от купата. Прехвърлете тестото в тигана и го оформете като кръгъл хляб. Покрийте с памучна кърпа поне за още 30 минути. 

  8. Загрейте фурната до 200 ºC.

  9.  С втората лъжица зехтин намажете отгоре тестото. Поръсете го със сухия магданоз и едрата сол.

  10. С върха на ножа направете 3-4 резки върху тестото. 

  11.  Печете около 30-40 минути или докато хлябът хване приятна коричка.

  12.  Изведете хляба от фурната, оставете го да се охлади върху дървена дъска, сервирайте. 

  13. Във видеото също може да видите как да нравите този пухкав хляб с маслини.

Виж още