Киш "Лорейн"

Рецепта: KitchenStoriesSofia.com. Снимкa: foodtolove.com.au

Kиш "Лорейн" - една от вечните класики в кухнята.

  1. Изсипете на кухненския плот брашното, върху него студеното масло, нарязано на бучки. Поръсете със сол и чукнете яйцата. Омесете тестото бързо и го разтеглете в плоска форма. Увийте го във фолио и го оставете в хладилник за 30 минути. 

  2. Щом извадите тестото, го разточете на тънко. Работете върху студен плот и с добре охладено тесто. Изрежете дълга лента от тестото, навийте я на руло, пренесете я във форма за печене с пръстен и я разстелете по стената на формата. Може да наслагвате няколко парчета, ако не ви е достигнало тестото. Процедирайте по същия начин за дъното на киша. Първо изрежете половин кръг и го постелете, след това поставете другата половина.

  3. Нарежете бекона на малки кубчета и го задушете в тиган. Измийте праза и го нарежете на колелца и го добавете към бекона. Овкусете с черен пипер и сол.

  4. Разбийте яйцата със сметаната. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.

  5. Изсипете сместа от праз и бекон върху тестото. Отгоре залейте със сместа от яйца и сметана. Разбъркайте лекичко, за да не остане въздух. Поръсете с настърган кашкавал. Печете киша в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 25-30 минути.

  6. Във видеото също може да видите как да направите този класически киш "Лорейн".

Виж още