Класически домашен козунак

Снимка: pixabay.com / moerschy

Класическа рецепта за вкусен и пухкав домашен козунак.

  1. Брашното се пресява в подходящ съд. Смесва се със солта и ванилията. Прави се кладенче и в него се чукват 5-те яйца. Млякото се затопля и в част от него се разтваря маята. Важно: млякото не трябва бъде горещо, за да не пресече маята. В останалото мляко се слага захарта и се бърка докато се разтопи.

  2. Замесва се козуначеното тесто, като бавно се добавят маята и млякото. Меси се докато се получи гъсто и лепкаво тесто. Добавя се олиото и се меси отново, докато тестото поеме цялата мазнина и започне да се отделя от съда.

  3. Прибавя се лимонената кора. Размесва се отново, за да се разпредели кората равномерно навсякъде и се оставя да втасва в по-голям съд.

  4. След като тестото удвои обема си, меси се отново върху добре намазнена повърхност. Тук е моментът, в който бабите са "удряли" тестото. На практика това е вид месене на тестото, като целта е да се елиминират всички въздушни балончета, образували се по време на втасването, за да няма шупли в козунака.

  5. Премесеното тесто се разделя на две и към всяка част се добавя половин чаена чаша стафиди. Размесва се отново и всяка част се разделя на три. Всяка част се усуква и оформя. Сплитат се козуначените плитки и се поставят в намазана с олио тава. Козунаците се мажат с разбит жълтък, разреден с няколко капки мляко.

  6. Поръсват се със захар и се оставят да втасат отново. След като козуначените плитки удвоят обема си, се пъхат в предварително загрята фурна на 180 ℃.

  7. За да се провери дали козунаците са добре изпечени, промушват се с дървена пръчица. Ако излезе суха, козунаците са готови. От тесто замесено с един килограм брашно се получават два големи козунака.

  8. Към козуначеното тесто могат да се добавят ядки, мармалад, шоколад и др. - според вкуса на всяко домакинство.

  9. Още полезни статии и вкусни рецепти може да видите на KitchenStoriesSofia.com.

Виж още