Класически еклери

Снимка: личен архив

Meка коричка, нежен крем и хрупкав шоколад – еклерът е класически десерт, любим на милиони хора. Ето как може да сътворите това вълшебство у дома. От посоченото количество на продуктите излизат 20-24 малки профитероли.

 1. Загрейте фурната на 200 °C и постелете тава с хартия за печене.

 2. На средно силен огън разтопете маслото и водата в малка касерола докато се смесят напълно.

 3. Махнете от огъня и добавете цялото брашно.

 4. Върнете върху огъня и бъркайте с дървена лъжица. Сместа е готова когато цялото брашно се е усвоило от сместа и тя се отделя лесно от стените на съда и от лъжицата, когато я разтръскате.

 5. Махнете от огъня и започнете да добавяте яйцата едно по едно. Добавете едно яйце, бъркайте докато се усвои напълно и едва тогава добавете следващото.

 6. Прехвърлете сместа в пош или шприц и шприцовайте върху хартията за печене.

 7. Направете дълги еклери като изстискате дълга линия от сместа върху хартията. Линията трябва да е непрекъсната като по този начин гарантирате цялостта на еклера.

 8. Ако желаете да направите профитероли, изстискайте малка купчинка от сместа върху хартията. Може да използвате и лъжица като се старайте купчинките да са еднакви по големина, за да гарантирате равномерното изпичане.

 9. Оставете по 2-3 см. разстояние между еклерите, защото те ще се надуят по време на печене при освобождаването на въздуха от тестото.

 10. Поставете тавата във фурната и печете 15-20 мин. без да отваряте вратата на фурната.

 11. Изкарайте тавата и оставете еклерите да изстинат.

 12. Напълнете с пълнеж по желание.

 13. Забележки: В някои рецепти се посочва вратичката на фурната да се отвори след изпичането и да се оставят еклерите да изсъхнат или да се пекат на 180 °C след първоначалното изпичане, но при тази рецепта това не е нужно. Важно е да не отваряте вратата на фурната, за да не спаднат еклерите. При фурни с вентилатор, времето за изпичане може да се намали с няколко минути. За украса – поръсете с пудра захар или разтопете малко шоколад и масло на водна баня или във микровълнова печка и покрийте еклерите.

Виж още