Класически френски целувки

Снимка: личен архив

Класическите френски целувки са едно от нещата, които присъстват в репертоара на всеки един пекар и любител на сладките неща. Изненадващо лесни за приготвяне, те изискват единствено търпение.

  1. Разбийте белтъците с щипка сол докато станат твърди.

  2. Добавете ½ от захарта и разбийте, докато сместа стане лъскава.

  3. Добавете останалата част от захарта и бъркайте бавно със шпатула, докато се смесят равномерно.

  4. Добавете канелата и какаото и разбъркайте отново с шпатула, като внимавате да не изкарате въздуха от белтъчената смес.

  5. Постелете плоска тава с хартия за печене. Начертайте 8 кръга с диаметър от 6 см върху хартията.

  6. Прехвърлете сместа за целувките в спритц и я разпределете във кръговете. Направете спирали като започвате отвън навътре.

  7. Оставете целувките да изсъхнат за 1-2 часа настрани.

  8. Загрейте фурната на 100 °C и печете за 2 часа.

  9. Отстранете целувките от тавата и ги оставете да изстинат.

  10. Поръсете с какао и сервирайте.

  11. Друг вариант за украса: Разбийте 250 мл. сладкарска сметана докато стане гъста. Добавете шоколадови стърготини и объркайте. Сложете по 2 с.л. сметана върху всяка целувка. Поръсете с още шоколадови стърготини и поръсете с какао.

  12. Снимка: личен архив

Виж още