Класически френски целувки

Класическите френски целувки са едно от нещата, които присъстват в репертоара на всеки един пекар и любител на сладките неща. Изненадващо лесни за приготвяне, те изискват единствено търпение.
-
Разбийте белтъците с щипка сол докато станат твърди.
-
Добавете ½ от захарта и разбийте, докато сместа стане лъскава.
-
Добавете останалата част от захарта и бъркайте бавно със шпатула, докато се смесят равномерно.
-
Добавете канелата и какаото и разбъркайте отново с шпатула, като внимавате да не изкарате въздуха от белтъчената смес.
-
Постелете плоска тава с хартия за печене. Начертайте 8 кръга с диаметър от 6 см върху хартията.
-
Прехвърлете сместа за целувките в спритц и я разпределете във кръговете. Направете спирали като започвате отвън навътре.
-
Оставете целувките да изсъхнат за 1-2 часа настрани.
-
Загрейте фурната на 100 °C и печете за 2 часа.
-
Отстранете целувките от тавата и ги оставете да изстинат.
-
Поръсете с какао и сервирайте.
-
Друг вариант за украса: Разбийте 250 мл. сладкарска сметана докато стане гъста. Добавете шоколадови стърготини и объркайте. Сложете по 2 с.л. сметана върху всяка целувка. Поръсете с още шоколадови стърготини и поръсете с какао.
-
Снимка: личен архив