Класическо гуакамоле

Снимка: pixabay.com / Levoqd

Гуакамо́ле (на испански: guacamole) е ястие от мексиканската кухня. Историята на гуакамолето е свързана с индианското племе ацтеки. Думата "гуакамоле" (guacamole) идва в испано-мексиканския език от ацтекската дума Ahuacamolli (Ahuacatl = "авокадо" + molli = "сос"). Представлява разядка (пюре или гъст сос) от пюрираната вътрешност на авокадо, най-често с добавени лимонов сок и нарязани на ситно домати, лук и чушки. Гуакамолето е широко разпространено в Мексико, САЩ и Западна Европа.

  1. За да направите вкусно гуакамоле, трябва да имате добре узряло авокадо - то трябва да е меко, а не зелено. Ако имате зелено авокадо, оставете го да "узрее" за няколко дни.

  2. Разрежете авокадото на две. Махнете костилката и с лъжичка издълбайте меката част до кората.

  3. Сложете "месото" на авокадото в подходяща купа. Смачкайте с вилица. Изсипете лимоновия сок и разбъркайте до получаването на гладко пюре. 

  4. Нарежете домата на дребно и го добавете към авокадото. Смачкайте отново.

  5. Добавете зехтина и разбъркайте. Прибавете и останалите съставки и отново разбъркайте.

  6. Традиционно гуакамолето се поднася с царевичен чипс (tortilla chips), но може да се консумира с всякакъв друг вид чипс или с хляб. Може да се използва и като сос (дип) към различни ястия от мексиканската и тексаската кухня.

Виж още