Коктейл "Блъди Мери"

Снимка: pixabay.com/Alexas_Fotos

Коктейлът "Блъди Мери" (Bloody Mary) е по всяка вероятност приготвен за първи път в Harry's Bar (Париж). Според една от версиите, коктейла е сервирал за първи път френският барман Фернандо "Пит" Петио още през 1920 - 1921 г. в парижкия бар "Харис". Той за първи път смесва водка, доматен сок, сол, пипер и Уорчестър сос. Така се получава станалия по-късно знаменит коктейл "Блъди Мери". По-късно, вече в хотел "Сейнт Риджис" в Ню Йорк, той дооформил коктейла по молба на принц Серж Соболенски, прибавяйки табаско. Според друга легенда, която за мнозина е съвсем достоверна, този коктейл е бил приготвен от Пютио за американския актьор Рои Бъртън и е бил първо наречен "Bucket of Blood". За парижани коктейлът става популярен няколко години по-късно, след безспорния му успех в САЩ.

  1. Сложете всички съставки в шейкър, включително и подправките. Разбийте добре. 

  2. Изсипете в подходяща чаша, в която сте сложили 2-3 кубчета лед.

  3. Украсете с резенче лимон и (или) стрък целина.

  4. Към средата на 30-те години на XX век е измислен и вариант, наречен "red snappe", в който водката е заменена с джин. Ако се прибавят 25 г текила, той се превръща в "Смъртоносната Мери", а ако вместо водка се използва текила, това вече е коктейлът "Блъди Мария".

  5. Виж още: Блъди Мери" - коктейлът срещу махмурлук

Виж още