Леопардов хляб

Снимка: cocoebaunilha.com

Ако искате да се заиграете в кухнята и да впечатлите гостите си, то следващата рецепта за хляб с леопардов десен е точно за вас. Ето как може да направите леопардов хляб във форма с размери 22x11 см.

  1. В подходящ съд забъркайте с телена лъжица млякото, нишестето, ванилията и солта. Получената смес сложете на умерен силен огън, докато не започне да се сгъстява. Веднага като усетите, че сместа започва да става гъста, я махнете от котлона, прибавете маслото и отново бъркайте до получаване на еднообразна смес. Получената смес прехвърлете в друг съд и оставете да изстине за 30 минути. След половин час добавете брашното, захарта и маята. Отново с ръце добре омесете, докато не се получи хубаво тесто. Тестото разделете на две еднакви части. Първата част разделете на още две еднакви половини, като в първата прибавете 15 г какао, разбито с 1 с.л. прясно мляко. Омесете отново на ръка, докато не се получи плътен цвят. В другата четвъртина добавете 5 г какао, разтворено в прясно мляко и пак омесете, докато не се получи хомогенен цвят. На финала трябва да разполагате с три тестени топки: 1. По-малка тъмнокафява тестена топка; 2. По-малка светлокафява тестена топка; 3. Голяма бяла тестена топка. Трите добре оформените топки тесто оставете около 1,5-2 часа да втасват на стайна температура, покрити с памучна или ленена кърпа.

  2. Трите различни по цвят тестени топки трябва да разделите на 7 по-малки, като от всеки цвят трябва да направите 2 по-големи и 5 по-малки топки. На финала трябва да разполагате с 21 топки.

  3. Светлокафявите топки оформете като фитил. А тъмнокафявите и белите топки разточете като кори с дължина 21 см., колкото е дълга формата за печене.

  4. Увийте светлокафявия фитил в тъмнокафявата кора, а след това в бялата кора.

  5. Оформяйте всяка пръчка като наденица с дължина от 42 см - два пъти дължината на формата за печене.

  6. Получените наденици от тесто нарежете по средата и ги наредете във формата за печене, която е предварително намазана с олио или е постлана с хартия за печене. Оставете така тестото да втаса още веднъж поне за 2 часа, докато не удвои обема си.

  7. Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40 минути. Може да проверите дали е готов, като го набучите с клечка за зъби, която трябва да излезе без да има нищо по нея. При изваждане от фурната се намазва веднага с малко прясно мляко.
  8. Бон апети!

Виж още