Лимонов пай

Рецепта и снимки: KitchenStoriesSofia.com

Лимоновият пай е късче свежест, което те кара да се отпуснеш и да се отдадеш на киселия му привкус и оправя настроението, ако денят ти е поднесъл лимон, вместо усмивка. Насладете му се с чаша силно еспресо или ароматен чай!

  1. За тестото: брашното и солта се пресяват заедно и се изсипват в купа. Добавя се студеното масло, нарязано на кубчета и се смесват с пръсти. Прибавя се и студената вода (от 2 до 4 супени лъжици), до получаването на гладко тесто, което се разточва и слага във формата за печене, която е голяма около 23 см. за тази пропорция. Оставя се за около половин час в хладилника.

  2. Рецепта и снимки: KitchenStoriesSofia.com

  3. Фурната се загрява до 200°C, а охладеното тесто се набожда с вилица. Слага се да се пече. За да сте сигурни, че няма да се надуе, можете да покриете тестото с хартия за печене и отгоре да наредите бобчета. Така се запича между 6 и 8 минути, хартията и бобчетата се махат и се допича за още 2 минути. Изважда се и се оставя да се охлади.

  4. За лимоновия крем: кремът се приготвя като сложите в малка тенджерка на среден котлон водата, сока от лимона и кората му, половината от захарта и маслото. Отделно в 3 супени лъжици вода се разтваря нишестето и се прибавя към добре разбитите жълтъци.

  5. Когато лимоновият сос започне да завира, прибавят се жълтъците с нишестето и се вари на слаб огън, при непрекъснато разбъркване. Сваля се от огъня и се покрива с фолио, докато изстине, за да не се получи коричка.

  6. Междувременно останалите три белтъка се разбиват на сняг, като постепенно към тях се добавя останалата захар, докато започнат да се оформят стегнати остри връхчета. Внимавайте купата и приборите, с които разбърквате да са абсолютно сухи – дори една капка вода може да развали целувчената смес.

  7. Рецепта и снимки: KitchenStoriesSofia.com

  8. След като се охладятр лимоновият крем се изсипва върху изпеченото тесто, а отгоре се разпределя целувчената смес и се оформя по желание – ние направихме остри връхчета. Пече се около 12-15 минути на 170°C , докато целувчените "иглички" леко покафенеят. Изважда се и се оставя да се охлади преди да сервирате и можете да съхранявате до седмица в хладилник.

Виж още