Мексиканско пиле

Рецепта: KitchenStoriesSofia.com. Снимкa: food52.com/James Ransom

Мексиканското пиле, което трябва да пробвате за вечеря.

  1. За пилето: Загрейте фурната до 190° С.

  2. В голяма тенджера загрейте зехтина на средно силен огън. Добавете кубчетата пиле, чесъна, кориандъра, кимиона и чилито на прах. Гответе, докато пилето се зачерви от всички страни, след което го извадете и оставете настрана.

  3. Добавете нарязания лук в тенджерата и варете, докато стане мек и ароматен. Добавете боба, царевицата, лютите чушки, доматите, включително и течността от консервата. Ако сокът на доматите не е достатъчен, добавете до 1/4 чаша пилешки бульон. Оставете да заври и да се сгъсти. Когато е почти готово, добавете пилешкото и разбъркайте.

  4. За соса: В малка тенджера затоплете вода и сол на средно силен огън – не е необходимо да кипне. Добавете царевичното брашно и разбъркайте докато се сгъсти – за около 5 минути. Когато имате гъста смес, добавете маслото и разбъркайте, за да се стопи. Отстранете от огъня.

  5. За чилито: В дълбок (по възможност стъклен) съд изсипете цялото чили. След това добавете соса (царевичната смес) над чилито, така че да се разпространи в един слой. Отгоре поръсете с черен пипер.

  6. Пече се в продължение на 30 минути или докато царевичната смес (полятата) е готова. Оставя се да се охлади за кратко и се консумира топло.

Виж още