Мляко с ориз

Снимка: pixabay.com / markusspiske

Класически десерт, който ни връща в детството. 

  1. В подходяща тенджера изсипете водата и я сложете на котлона. След като водата завири, изсипете ориза, който предварително сте почистили и измили. Оставете ориза да набъбне и да поеме водата - около 5-6 минути.

  2. Намалете котлона на средна температура и изсипете млякото и захарта. Бъркайте през цялото време, за да не загори. Оризът стана напълно готова за около 25-30 минути.

  3. Изсипете ванилията, разбъркайте и свалете от котлона.

  4. Разпределете в чаши или малки купи. Поръсете отгоре с канела. По желание може да украсите и с едро счукани орехи и (или) стафиди.

  5. Нашето мляко с ориз наричат на Запад "Оризов пудинг". Там го поднасят със сладко от горски плодове или пресни малки червени плодчета.

  6. Снимка: pixabay.com / TLink

  7. Млякото с ориз може да поднесете топло или да го изстудите в хладилника. 
  8. Снимка: pixabay.com / Einladung_zum_Essen

Виж още