Ориз по индийски

simplyrecipes.com

Индийската кухня е екзотична, но и много вкусна. Такава е и следващата рецепта за всички, които обичат ориз. 

  1. Сложете ориза в сито и го измийте със студена вода. Оризът е измит, когато водата, минаваща през него, стане ясна. Накиснете ориза в студена вода за 30 минути.

  2. В голямо тенджера сложете водата и солта и изчакайте да заври. Във врящата вода сложете ориза, кардамона, карамфила и канелата и оставете да къкри 10 минути. В зависимост от твърдостта на ориза, той може да има нужда от още няколко минути.

  3. Сложете ориза в гевгир и изплакнете със студена вода. Махнете кардамона, карамфила и канелената. Оставете ориза да се отцеди.

  4. В тиган, достатъчно голям да побере ориза, загрейте маслото на средно висока температура. Добавете семената от синап, кимона и люспите от чили, запържете докато синапените семена започнат да се пукат. Прибавете лука и запържете за 5-7 минути, докато лукът стане леко кафяв. Добавете ориза и чесъна, задушете за още 3 минути.  Поръсете с куркума, разбъркайте добре. Задушете за още 3-4 минути. 

  5. Забележка: Ако не разполагате с шушулки от кардамон и канела на пръчки, добавете щипка смлян кардамон и канела на прах в стъпка 4. Може да замените синапените семена с горчица и чили люспите с чили сос, като в този случай тези две състави добавяте на финала с куркумата.

Виж още