Пълнена пуйка

Собствена снимка

Пълнена пуйка с кафяв ориз, гарнирана с кисело зеле и картофи.

  1. Измиваме пуйката с вода. Слагаме я да се отцеди за 5 мин. Приготвяме плънката: изплакваме ориза и го накисваме във вода за 1 час, през това време нарязваме лука и морковите на ситно. Загряваме в тиган олиото, поставяме лука леко да се запържи. Добавяме нарязания морков и продължаваме да запържваме още 2-3 мин. Добавяме ориза и го запържваме, като периодично разбъркваме сместа. Това продължава докато оризът придобие стъкловиден блясък. След това добавяме 1 чаша вода, разбърквайки сместа. Последната операция повтаряме 2-3 пъти, докато оризът омекне. След това добавяме половината от черния пипер и чубрицата и сол на вкус. Разбъркваме всичко и го махаме от котлона. С така приготвената плънка, напълваме пуйката, поставяме 1/2 кубчета масло и я зашиваме. Посоляваме пуйката, поръсваме я с червен пипер и я намазваме с олио и зехтин. Поставяме я в тава, като я завием с фолио. Наливаме 1 чаша вода и я поставяме в загрята фурна (200 градуса) за 2:30 ч. Задушаваме зелето в тенджера с олио, зехтин, червен и черен пипер за 15-20 мин. Кавардисваме нарязаните на кубчета картофи в друга тенджера за 15-20 мин. Вадим пуйката, махаме фолиото, гарнираме тавата със зелето и картофите и отново я слагаме във фурната за 30 мин при 180 градуса.

Виж още