Пълнени сушени чушки с боб на фурна

wikimedia.org/Бисер Тодоров-Biso

Пълнени сушени чушки с боб на фурна за всички, които обичат постни ястия.

  1. За да може бобът по-лесно да се свари, го накисваме предишната вечер във вода с малко сол. Сваряваме боба до пълната му готовност.

  2. За да омекнат и набъбнат, накисваме сушените чушки в топла вода за 15 минути.

  3. За да направим плънката, първо в олиото задушаваме ситно нарязания лук и морков. След като се задушат, към тях добавяме червения пипер и чесъна. Оставяме зеленчуците да омекнат така още 2-3 минути. Накрая добавяме боба, джоджена, чубрицата и сол на вкус.

  4. С готовата смес напълваме чушките. Нареждаме ги в тавичка, поливаме ги с малко олио (не повече от 40 мл). В тавата слагаме и малко вода (50 мл), за да не загорят чушките. Печем на умерено силна фурна, не повече от половин час.

  5. Забележка: Ако желаете, в плънката с боба може да добавите и едро счукани орехи. 

Виж още