Пълнените чушки на баба

Рецепта: KitchenStoriesSofia.com. Снимка: wikimedia.org / Zserghei

Традиционно в България чушките се пълнят със задушени предварително ориз, кромид лук, кайма и подправки, които след термична обработка се натъпкват в предварително почистените, измити и надупчени с игла чушки.

  1. В олиото се запържва нарязания лук и към него се добавя чашата ориз. Пържи се до "стъклено" и се добавят каймата и подправките. Разбъркват се добре и към тях се прибавят настърганите домати. Готви се на слаб огън, докато течността изври и се получи гъст сос. Отстранява се от котлона, изчаква се сместа да поизстине и се пълнят предварително измитите и почистени чушки.

  2. Има два начина да приготвите чушките: 1. След напълването на чушките, те се нареждат в тавичка, долива се вода и се запичат във фурна до готовност; 2. Чушките могат да бъдат и варени- подреждат се в широка тенджера и се заливат с половин чаена чаша вода. Варят се около един час.

  3. След приготвянето на пълнените чушки, те могат да бъдат залети с предварително приготвен сос "бешамел“ или доматен сос. В България често биват заливани и с кисело мляко.

  4. Снимка: wikimedia.org / Biser Todorov

Виж още