Приятен бананов сладкиш

Снимка: tiphero.com

Ако обичате банани, то значи сте попаднали на перфектния десерт.

  1. Загрейте фурната до 130°C. Намажете дъното на подходяща правоъгълна тава с олио или разтопено масло. 

  2.  Смачкайте бананите и лимоновия сок с вилица и оставете настрана.

  3. В средно голяма купа смесете брашното, содата и солта и оставете настрана.

  4. В голяма купа смесете с миксера маслото и захарта.  Добавете яйцата едно по едно и ванилията. 

  5. Започнете в голямата купа да добавяте малко от брашнената смес, малко от сметаната, като през цялото време бъркате с миксера. Трябва да получите една приятна и лека смес от масло, яйца, захар, сметана и брашно.

  6. На финала към тестото прибавете и пюрето от банани. Разбъркайте добре, за да получите еднородна смес. 

  7. Изсипете сместа в тавата, която преди това сте поръсили с няколко щипки брашно.

  8. Печете около 1,10 часа или докато клечката (ножа) излезе чиста от сладкиша. 

  9. Оставете сладкиша да изстине, а след това го сложете в хладилника да се охлади поне за 45 минути. 

  10. През това време може да направите глазурата - с миксера смесете маслото и крема сиренето. Добавете ванилията и пудра захарта. Разбийте до гладкост и пухкавост. Извадете сладкиша от хладилника и с получената глазура намажете равномерно отгоре.

  11. Разрежете сладкиша на квадратни парчета и украсете с 2-3 резенчета банан. 

  12. Снимка: tiphero.com

  13. Във видеото също може да видите как да направите този лек и приятен бананов сладкиш. 

Виж още