Шоколадова торта с бисквити - без печене

Снимка: youtube.com/стопкадър

Шоколадовата бисквитена торта има много варианти, ето още една рецепта за този десерт, който всички познаваме от детството си. 

  1. Натрошете бисквитите на малки парченца в голяма купа.

  2. В незалепващ тиган (на средно висока температура) за около 4-5 минути препечете ядките. Добавете ги в купата с бисквитите. 

  3. За да направите шоколадовия сироп, в по-висок тиган (на средно висока температура) добавете захарта и какаото на прах. Разбъркайте добре, за да се комбинират. Постепенно добавете водата. Прибавете и маслото и оставете да ври за около 7-8 минути, като през цялото време бъркате непрекъснато, за да не загори. Свалете от огъня и добавете ванилията. Оставете да изстине леко за около 10-15 минути.

  4. Изсипете шоколадовия сироп в купата с бисквитите и ядките. С голяма лъжица или шпатула разбъркайте, за да се комбинират добре всички съставки. 

  5. Прехвърлете готовата смес във форма за торта с падащо дъно (23 см). С гърба на лъжицата натиснете силно сместа, за да оформите тортата. 

  6. Оставете тортата поне за 30 минути (най-добре 1 час) в хладилника. 

  7. В купа сложете натрошения черен шоколад. В друг малък съд загрейте сметаната докато започне да вири. Изсипете я върху шоколада и разбъркайте добре, докато той се стопи и се получи идеално гладка глазура. 

  8. Изсипете глазурата върху тортата. Разпределете я равномерно. Върнете тортата в хладилника поне за 3-4 часа.

  9. Украсете с едро нарязани ядки.

  10. Във видеото също може да видите как да направите тази изкушаваща шоколадова торта с бисквити без печене. 

Виж още