Шоколадово тирамису с банани

Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

Рецептата за това тирамису измислих ненадейно - един ден, когато чудейки се какъв десерт бързо да направя, да е вкусен, но и да има шоколад в него… Така реших – тирамису с шоколад, но пък нямах ликьор вкъщи, затова реших да добавя банани. Определено се получи бързо, лесно, вкусно и ароматно тирамису.

  1. Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме с миксера на пяна жълтъците с половината от захарта. Разбиваме добре.
  2. Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

  3. Добавяме сиренето маскарпоне и течния шоколад.
  4. Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

  5. Купувайте само висококачествен течен шоколад - лешников крем. Също така избирайте хубаво сирене маскарпоне. Разбъркваме с миксера.

  6. Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

  7. В друга купа разбиваме белтъците на гъст сняг с останалата част от захарта.
  8. Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

  9. Внимателно смесваме белтъците с жълтъците. Oбъркваме сместа с тел или дървена лъжица.

  10. Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

  11. Тук не използваме миксер, за да може съставките да останат пухкави.

  12. Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

  13. Приготвяме кафето (препоръчваме да е нес и да е приготвено с прясно мляко). Топим само долната част на бишкотите в кафето. Покриваме дъното на тавичката с бишкоти.

  14. Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

  15. Слагаме половината от крема, разстиламе добре и отгоре редим нарязаните банани.
  16. Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

  17. Редим и втория ред бишкоти, напоени с кафе, като тук топим леко само горната част на бишкотите, за да не "размият" вкуса на бананите. Слагаме и останалата част от крема.

  18. Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

  19. Оставяме тавичката в хладилника да отлежи поне за няколко часа, най-добре за цяла нощ, за да е по-ароматно и хубаво на другия ден. Преди поднасяне поръсваме обилно с натуралното какао.

  20. Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

  21. Бон апети!

  22. Рецепта: Kulinaria.net. Снимкa: Nina Todorova Photography

Виж още