Сладкиш с ябълки, орехи и канела

Снимка: Георги Цонев

Рецепта за сладкиш, извадена от скрина на баба, който ще ви върне в детството. 

  1. В голяма купа разбийте яйцата с щипка сол.

  2. Добавете захарта и олиото. Разбъркайте добре. Прибавете и канелата. 

  3. Настържете ябълките на едро и ги добавете в купата. 

  4. Междувременно загрейте фурната до 180°C.

  5. Започнете да добавяте малко по малко брашно, като непрекъснато разбърквате. Прибавете и бакпулвера и содата бикарбонат. В зависимост от сочността на ябълките може да се наложи да сложите по-малко или повече брашно, но на финала трябва да имате смес като за кекс, от която като сложите капка на нокътя, тя да не се разтича. 

  6. Прибавете орехите и стафидите и разбъркайте.

  7. Изсипете сместа в подходяща правоъгълна тава (или форма за кекс), която предварително сте намазали с олио и поръсили с няколко щипки брашно.

  8. Печете до кафява коричка. Проверете дали сладкишът е изпечен отвътре като го прободете с клечка за зъби. Ако по нея не залепва тесто, той е готов.

  9. Готовият сладкиш може да поръсите с пудра захар по желание. 

Виж още