Сос "Бешамел"

Снимка: pixabay.com / ailinder

"Бешамел" е основен бял сос, който се приготвя от брашно, запържено в масло и разредено с мляко. Сервира се топъл. "Бешамел" е един от петте основни соса в класическата френска кухня. Може да се използва както самостоятелно, така и като базова съставка в приготвянето на ред други сосове и ястия.

  1. В подходящ съд сложете маслото да се стопи на среден огън. 

  2. Прибавете брашното. Разбъркайте и махнете съда от огъня. 

  3. Добавете 1/3 от млякото, което трябва да е със стайна температура. Разбъркайте добре, за да получите кремообразна смес. 

  4. Върнете съда на котлона и бавно започнете да добавяте и останалото малко. През цялото време трябва непрекъснато да бъркате. Сосът става за около 6-7 минути на слаб огън. Внимавайте да не стане на грудки. 

  5. Овкусете със сол и индийско орехче. По жалени може да добавите настъргана кора от лимон и (или) да го подправите с 2 жълтъка.

  6. Съвети: 1. Ако сосът стане на грудки, може да го прецедите или да го разбиете в блендер. 2. Ако сосът стане прекалено гъст, може да го разредите с още малко прясно мляко. 

  7. Светъл сос: след като свалите соса "Бешамел" от огъня прибавете 2 твърдо сварени яйца, които сте настъргали на ситно. Добавете ситно нарязана магданоз, сол и черен пипер на вкус. 

Виж още