Телешко в гювеч по Михаелски

Вкусна, лесна и ефектна рецепта, която изисква малко предварителна подготовка, но ще накара гостите Ви да си оближат пръстите, без да Ви се налага да висите цял ден на печката :) Количествата  на продуктите могат да варират според големината на гювеча, броя гости и това дали си падате повече "мръвкари", или обичате да има баланс в чинията.

  1. Подготовка от предната вечер:Мариноваме телешкото, за да го окрехотим и да скъсим времето за термична обработка.Месото се нарязва на филийки с дебелина около 2 см. Овкусява се със сол,черен пипер и други подправки на вкус. Аз например харесвам кимион. В дълбока кутия с капак (или друг удобен за затваряне съд) накисваме месото с прясното мляко и соевия сос. Маринатата трябва да покрие месото. Затваряме кутията и го оставяме да нощува в хладилника.

  2. В деня на приготвяне:Измиваме и почистваме зеленчуците, и ги нарязваме на колелца. Посоляваме ги, и овкусяваме с подправки на вкус. Обикновено ползвам съвсем малко черен пипер, защото обичам зеленчуците да запазват собствения си аромат.

  3. Намазваме дъното на гювеча с олиото.Използвам продълговат и тесен гювеч, когато не готвя голямо количество, но се получава добре и в други видове.Изваждам телешкото от маринатата и го нареждам на дъното на съда. Заливам с бялото вино.

  4. Отгоре нареждаме картофите, чушките, гъбите, морковите и лука. Добре е той да е най-отгоре.Заливаме с водата, захлупваме с капака и слагаме в студена фурна, за да не се спука гювеча.Пече се на около 160-180 градуса, като от време на време се проверява готовността на месото и нивото на соса. Ако започне да извира прекалено много, долейте малко вода, за да не изсъхва. Добре е през голямата част от печенето,течността да е на около 2/3 от височината на съда.При мен печенето отнема около 2ч.30 мин, като времето зависи от различните видове фурни.

  5. Сервирайте топло, с хубаво Каберне и усмивка :)

Виж още