Унгарски гулаш

Снимка: pixabay.com / RitaE

Гулашът е национално ястие в Унгария и съседните ѝ страни в Централна Европа и Балканите и е широко известен в други части на света. Името му идва от унгарското gulyás, от gulya – "кравар".

  1. Гулашът най-често се приготвя като яхния. Нарежете месото на средно големи парчета. Подправете със сол, червен и черен пипер. За гулаша е добре да използвате говеждо месо от джолан или плешка, защото така яхнията се сгъстява благодарение на жилавите, добре развити мускули, богати на колаген.

  2. В тенджерата, в която ще правите гулаша, запържете месото в гореща мазнина.

  3. Нарежете чушката, лука и чесъна на филийки и ги добавете в тенджерата. Оставете ги за 5-6 минути да се задушат. 

  4. След като месото се зачерви, добавете 2 ч.ч. бульон или вода. Оставете яхнията да ври на тих огън в продължение поне на 2 часа, за да се сгъсти. От време на време разбъркайте. Ако е необходимо, добавете още малко бульон или вода. 

  5. По желание към гулаша може да се добавите нарязани на дребни кубчета картофи, за да направят яхнията още по-гъста и гладка, след като се разварят. Може добавите и още няколко подправки - дафинов лист, мащерка и смлени семена от ким. Към края на готвенето може да прибавите и малко бяло вино или много малко винен оцет. 

  6. Някои готварски книги препоръчват използване на брашно или царевично нишесте за сгъстяване, но това прави вкуса по-мек. Други готвачи предлагат да се добави и около 200 г. доматено пюре за оцветяване и овкусяване. Малко домати в бульона или капки доматено пюре може и да подобрят вкуса и вида на ястието, но гулашът е пиперено ястие и вкусът на домати не трябва да се усеща.

  7. Гулашът се сервира с варени картофи или картофено пюре, качамак, кнедли или хляб.

  8. Снимка: pixabay.com / RitaE

Виж още